Oproep!
Salto2017

SALTO 2018 HEEFT JE NODIG!

 

Dit jaar zet Salto de hele stad in de steigers. Letterlijk, want zeven kunstenaars gewapend met duizenden plastic bouwblokken ‘verbouwen’ de hele stad. Maar dat kunnen ze niet alleen. Ze hebben jouw hulp nodig! Laat je fantasie de vrije loop, bouw mee aan het mooiste festival van Vlaanderen en beleef Salto zoals je het nog nooit beleefde. Jong of oud? Twee linker- of twee rechterhanden? Maakt niet uit: iedereen kan meehelpen!

 

HOE GAAN WE AAN DE SLAG?

We delen het Salto-parcours op in zes zones. Zes kunstenaars nemen elk één zone onder handen, samen met een groep vrijwilligers. Jullie dus. Als basis krijgen jullie een hele grote hoop plastic bouwblokken, waarmee iedereen aan de slag kan. Daarnaast kunnen jullie een hoop extra materiaal gebruiken zoals hout, draad, panelen, textiel, ... Een zevende kunstenaar beperkt zich niet tot één zone, maar verbindt op de festivaldag alle zones, kunstenaars en groepen met elkaar.

Ontdek hieronder alle informatie over de kunstenaars en schrijf je meteen in om mee te helpen! Iedereen is welkom. Je kan je persoonlijk inschrijven of samen met je vereniging / organisatie. Op 27 maart om 19u30 spreken we af in CC De Steiger voor een eerste ontmoeting met de kunstenaars. Hier kunnen jullie kennis maken, meer info krijgen en vragen stellen aan zowel de kunstenaars als de organisatoren

Reken daarna op een 3-tal bijeenkomsten in mei t.e.m. juni, samen met jullie kunstenaar. In aanloop naar Salto en zeker in de week ervoor (eerste week van juli) wordt er iets vaker afgesproken. Op 7 & 8 juli wordt er volop gebouwd. Kan je er niet altijd bij zijn? Geen enkel probleem! Concrete afspraken kunnen jullie onderling maken.

Droom je ervan om je stad eens goed onder handen te nemen? Twijfel niet en grijp nu je kans! Je mag kiezen of je meteen voor een bepaalde kunstenaar kiest, of je schrijft je gewoon in als deelnemer zonder een voorkeur op te geven.

Het invulformulier vind je hier.

Uitleg over de kunstenaars vind je hieronder.

 

Sam Scarpula

DE KUNSTENAARS OP HET PARCOURS

 

Sam Scarpulla: muurschildering

 

Wie:

Sam is een jonge en opkomende visueel kunstenaar met een diepgewortelde basis in de streetart. Zijn muurschilderingen zijn te zien in verschillende Belgische steden, maar ook internationaal in o.a. Indonesië en Congo. De stad is zijn werkterrein bij uitstek, zijn werk zelf heeft een heel herkenbare en grafische stijl.

Wat:

Sam wil samen met jullie de handen uit de mouwen steken en de stad een nieuw gezicht geven. Het leukste eraan is om in teamverband aan een muurschildering te werken. Sam mikt erop om samen met jullie een afgewerkt resultaat op te leveren waar jullie trots op zijn. Jullie drukken - letterlijk - een persoonlijke stempel op de stad door samen een echte muurschildering te maken.

Samen met Sam werken jullie van een ontwerp op papier tot de uitvoering op de muur. Jullie beginnen door samen op zoek te gaan naar de beste plekjes in jullie zone. Overal zijn er mogelijkheden, het is maar hoe je er naar kijkt. Tijdens een voorbereidende sessie leert hij jullie verschillende (streetart) technieken aan en hoe jullie samen aan iets kunnen beginnen. In groepsverband schetsen, collages maken, ideeën samenvoegen en op punt stellen, op zoek naar de juiste combinatie van vorm en kleur. En dan bij de uitvoering worden de handen vuil gemaakt. Jullie verdelen samen de taken en onder de begeleiding van de Sam schilderen jullie met spuitbussen en muurverf aan één groot werk. Samen steken jullie een stuk van het parcours in een totaal nieuw kleedje! Een leuke en ongewone manier om elkaar te leren kennen, niet met woorden maar met verf.

Samengevat:

Hou je van streetart en schilderen en heb je zin om bij te leren van een echte ‘pro’? Dan is dit absoluut voor jou. Sam gaat één dag werken op voorhand en tijdens het festival zelf, dus ook als je niet veel tijd hebt is dit perfect.

Wanneer:

- Eerste week van juli: Sam kiest samen met jullie 1 dag waarop hij jullie alles aanleert. Deze ligt zo dicht mogelijk bij het festival.

- Op 08/07, de festivaldag, wordt er geverfd.

Waar:

Het eerste deel van de Oude Leielaan, aan de kant van de Poststraat.

Wat verwacht Sam?

Sam zoekt mensen die:

- inventief en leergierig zijn

- geen schrik hebben om handen en kleren vuil te maken

- graag in team werken

- zich één dag op voorhand en tijdens het festival kunnen vrijmaken

- een goede basisconditie hebben (want Sam gaat het tempo wel een beetje hoog leggen)

- mee hun stempel willen drukken op hun eigen stad en daar jaren later nog steeds kunnen van genieten

 

Dries Warlop

Dries Warlop: Installatie & interactie

 

Wie:

Dries is een geboren bouwer met een passie voor recup-materialen. Hij bouwt er de mooiste installaties mee - heel vaak met de hulp van deelnemers en/of vrijwilligers die hij vakkundig begeleidt. Het liefst nog werkt hij met mensen die geen ervaring hebben met ‘bouwen’. Samen maken jullie prachtige constructies en geven jullie een nieuw leven aan afgedankt materiaal.

Voor Salto wil Dries op zoek naar het ‘gesprek’ met Menenaars en bezoekers. Wat als je deelnemers en bezoekers aan het festival vraagt om met elkaar in gesprek te gaan, zonder dat ze elkaar kunnen zien? Of wat gebeurt er als je iedere Menenaar een vrij podium aanbiedt? Dries wil samen met jullie graven en de ziel van de stad blootleggen, door middel van verschillende kleine en grotere installaties / bouwwerken. Hoe die eruit zien en wat hun inhoud is? Daarvoor heeft hij jullie hulp en kennis van de stad nodig.

Wat:

Dries heeft twee ideeën. Het eerste idee is dat hij samen met jullie een soort ‘biechtstoel’ gaat bouwen waar mensen, zonder elkaar te zien, met elkaar in gesprek gaan. Het tweede idee is dat hij samen met jullie een vrij podium bouwt, waar iedere inwoner van de stad zijn / haar kunsten kan laten zien aan de medebewoners in Menen. Jullie organiseren alles rond het vrij podium en zoeken naar mensen die er willen komen optreden.

Dries heeft het een beetje moeilijk om zelf het beste idee te kiezen en wil dat samen met jullie doen. Jullie bepalen samen hoe jullie idee 1 of idee 2 uitwerken.

Samengevat:

Dries is een bouwer. Dat is dus zeker een belangrijk onderdeel. Jullie gaan de handen uit de mouwen steken en samen met Dries een constructie maken (biechtstoel of vrij podium) met recup-materiaal en de bouwblokken. Dries wil met jullie werken tijdens een paar opeenvolgende weekends. Ideaal dus voor mensen die in de week weinig of geen tijd hebben.

Wanneer:

Maximaal 4 weekends vanaf het tweede weekend van juni. Jullie bepalen samen met Dries van hoe laat tot hoe laat jullie werken. Het kan ook zijn dat drie weekends volstaan.

- 09/06 - 10/06

- 16/06 - 17/06

- 23/06 - 24/06

- 30/06 - 01/07

Waar:

Het tweede deel van de Oude Leielaan, ter hoogte van en rond het zwembad.

Wat verwacht Dries?

Dries heeft de gewoonte van met mensen te bouwen die niet noodzakelijk ervaring hebben om te bouwen. Dries wil vooral samen met jullie nadenken over hoe het bouwwerk er moet uitzien en begeleidt jullie bij de bouw ervan. Dit is een ideaal project voor mensen die graag met hun handen werken en ‘s weekends wat tijd vrij hebben.

- Jullie zijn aanwezig tijdens de bouw weekends, op de uren die jullie samen beslissen

- Jullie zijn aanwezig op 08/07 en werken de constructie af

- Afhankelijk van welk idee jullie kiezen begeleiden jullie bezoekers op 08/07

- Jullie houden ervan jullie ideeën met handwerk te combineren

- Jullie zijn fier op het resultaat en genieten van jullie prachtige bouwwerk

 

 

Stijn Dickel

Aifoon - Stijn Dickel - ‘De Zwerm Danst’

 

Wie:

Stijn Dickel is geluidskunstenaar bij ‘aifoon’, een organisatie die werkt rond geluid en luisteren. Stijn gaat met jullie aan de slag om echt te luisteren naar de stad. Hij ziet de stad als een oase aan geluiden. Een soort vrije compositie of dagelijkse soundscape waar we allemaal actief, maar onbewust, aan deelnemen.

Wat:

Stijn wil jullie bewust laten luisteren naar de geluiden in de stad je en jullie er deel van laten uitmaken. Samen gaan jullie op stap tijdens een geblinddoekte luisterwandeling. Achteraf bespreken jullie samen die ervaring en gaan jullie na hoe de stad als ‘samenleving’ klint. Op basis van jullie gesprek maakt Stijn een geluidscompositie voor draagbare luidsprekers: ‘de zwerm’. Hij doet zelf de opnames.

Die speakers gebruiken jullie tijdens Salto zelf om de stad opnieuw te ‘infiltreren’. Of op zijn West-Vlaams gezegd; jullie gaan samen ‘leven maken’! Concreet: Stijn maakt een hele compositie die afgespeeld wordt op draagbare luidsprekers. Jullie dragen de boxen op de rug en bewegen in de stad. Op die manier veranderen jullie het geluid van de stad zelf.

Samengevat:

- Moment 1: luisterwandeling in de stad + gesprek met Stijn

- Moment 2: ‘repetitie’. Jullie beluisteren samen de opname en bepalen samen met Stijn hoe jullie de geluiden terug in de stad brengen. Geen schrik: beweging- of danservaring is zéker niet nodig. Het gaat meer om een samen aangeleerde verplaatsing in jullie zone waarmee jullie de geluiden echt gaan verspreiden. Dit gaat door de dag voor het festival.

- Moment 3: Tijdens het festival voeren jullie de gerepeteerde verplaatsing uit. Jullie doen dit twee keer. Samen met Stijn bepalen jullie hoe laat.

Wanneer:

- Geluidswandeling: 23/06 (2 uur wandelen + gesprek). De groep kiest het tijdstip.

- ‘Try out’: 7 juli (2 uur repetitie). De groep kiest het tijdstip.

- ‘Opvoering’: 8 juli, 2x 30 minuten. Tijdstip wordt later bepaald.

Waar:

In het park, ‘Bois de Boulogne’

Wat verwacht Stijn?

- Jullie zijn aanwezig op bovenstaande momenten

- Mensen die blind of doof zijn kunnen helaas niet deelnemen

- Jullie hoeven niet te kunnen dansen, geen schrik!

- Jullie geven inspiratie aan Stijn op een luisterwandeling

- Jullie repeteren de verplaatsing, bewegingen die jullie uitvoeren met een speaker in de rugzak

- Jullie voeren de verplaatsing uit

- Jullie genieten van het applaus

 

 

Quan Bui Ngoc & Merel Vercoutere

Quan Bui Ngoc & Merel Vercoutere

 

Wie:

Quan is danser en choreograaf bij het gezelschap ‘Les ballets C de la B’. Naast een uitgebreide carrière als danser is Quan zeer geïnteresseerd in het werken met mensen die geen danservaring hebben. Zo maakte hij in 2015 een stuk met 200 schoolkinderen in Ieper. Hij geeft vaak workshops aan mensen met én zonder bewegingservaring en coacht andere dansers en gezelschappen. Merel heeft jarenlange ervaring met maakprocessen is dans en theater en ondersteunt Quan en jullie bij jullie eigen proces.

Wat:

Tijdens een paar repetitie-momenten gaat Quan met jullie op zoek naar wat jullie als inwoners van Menen boeit en beweegt. Quan en Merel laten zich leiden door jullie inspiratie om samen een ‘performance’ te maken, die veel breder gaat dan dansen. Beweging kan aangevuld worden met zang, tekst, muziek, ... De performance die jullie samen maken gaat over bouwen in en aan de stad. Op een heel eigen manier.

Met de blokken maken jullie samen een decor waarin jullie creatie wordt uitgevoerd. Quan en Merel willen heel graag in en rond de kerk werken in de Ieperstraat, wat op zich al een ontzettend mooie plek is. Aangevuld met de blokken wordt het een plek die zorgt voor een unieke kijkervaring van het publiek.

Samengevat:

Quan en Merel zijn twee absolute toppers in de wereld van hedendaagse kunst en beweging. Centraal in deze samenwerking staat beweging, dus dat is zeker een belangrijk onderdeel. Maar Quan en Merel werkten al heel vaak met mensen die helemaal geen beweging- of danservaring hebben. Geen schrik dus! En ja, iedereen kan en mag meedoen, jong of oud.

Wanneer:

- eerste week van juli: Merel en Quan willen graag bouwen, werken en repeteren in de week voor het festival. Ze zouden liefst zoveel mogelijk dagen of avonden na elkaar werken. Jullie kiezen samen wanneer precies.

- Jullie kunnen er samen voor kiezen om al eens vroeger samen te komen tijdens een weekend of op een weekavond om elkaar te leren kennen en al een soort workshop te doen. Dit beslissen jullie samen.

08/07, op de festivaldag, voeren jullie de creatie uit.

Waar:

In en rond de kerk in de Ieperstraat

Wat verwachten Merel en Quan?

- Dat je deelneemt aan de repetitie momenten op voorhand. Jullie beslissen samen wanneer

- Je mag ervaring hebben, maar het is zeker niet noodzakelijk

- Je houdt van bewegen of bent er in geïnteresseerd

- Julle bepalen samen de inhoud van jullie creatie en kunnen die met heel veel fierheid laten zien

- Iedereen - écht iedereen - is welkom

 

 

Simon Heyde

Simon Heyde - Magische metamorphose

 

Wie:

Simon is een visueel kunstenaar met een basis in grafische vormgeving en design. Hij ontwerpt vaak decors en inkleding voor evenementen en tijdelijke invullingen van gebouwen of buitenruimtes. Simon ziet het meestal groot: zijn installaties en bouwwerken zijn vaak echte eyecatchers waar lang over wordt nagepraat. Simon werkt voor deze installatie samen met Jef Severyns.

Wat:

Voor Salto wil Simon samen met jullie een grote installatie bouwen. Hij wil zijn deel van het parcours een hele metamorphose geven, door verschillende bouwmaterialen (hout, touw, panelen, …) te combineren met kleur en grafisch opvallende vormen. Samen maken jullie van jullie zone een fantasierijk en levensgroot schilderij. Iedereen kan meebouwen, want het is de combinatie van heel veel kleine stukjes die zorgt voor een groots resultaat.

Concreet gaat Simon aan de slag in de Kapucijnenweg die hij wil omtoveren tot een portaal tussen verschillende realiteiten. Een grensgebied waarin de perceptie van de bezoeker wordt geprikkeld en beïnvloed. Door elementen van etnische kunst te gebruiken wordt de ervaring compleet. Samen met jullie wil hij deze parallelle wereld helemaal bedenken en uitwerken.

Samengevat:

Simon is een echte bouwer en grafisch kunstenaar. Samenwerken met SImon is je onderdompelen in zijn stijl en gedachtenproces. Hier zal je de kans krijgen om uitgebreid te knutselen, bouwen, verven, … en steek je de handen stevig uit de mouwen. Maar: ervaring is niet noodzakelijk. Er zullen heel veel onderdelen zijn in deze installatie dus iedereen kan meewerken, ook kinderen en/of oudere mensen.

Wanneer:

- Vanaf 02/07: een week voor het festival start Simon met opbouwen. Er zal gewerkt worden op de parking van de Technische Dienst van de Stad Menen die uitgeeft op de Kapucijnenweg: opbouwen van panelen met gerecupereerd hout, inkleden van verschillende elementen (bv. een oude caravan), knutselen met andere recup materialen

- 2 dagen voor het festival, op vrijdag 06/07 en zaterdag 07/07 , wordt alles op zijn plaats gezet en worden grafische elementen aangebracht (o.a. met stencils).

- 08/07 - op de festivaldag zelf - afwerken, laatste lagen verf leggen, … en samen met bezoekers de magische inkleding afwerken.

Waar:

Kapucijnenweg

Wat verwacht Simon?

- Je bent enthousiast en houdt van knutselen, verven, bouwen, …

- Je hebt zin om je tijdens een korte, maar iets intensievere periode te engageren. Jullie spreken samen de uren af waarop er wordt gewerkt

- Je hebt niet noodzakelijk ervaring met ‘bouwen’ en hebt geen schrik om je eens vuil te maken

- Je bent aanwezig op 08/07 om samen de installatie af te werken

- Je werkt mee aan een fascinerende installatie en metamorphose waar nog lang zal worden over nagepraat en waar je terecht trots op bent

 

 

Robert&Frank Frank&Robbert

Robbert&Frank Frank&Robbert - De boodschap

 

Wie:

Robbert en Frank zijn niet in één vakje te stoppen. Beeldende kunst, videowerk, theatervoorstellingen en performance zijn maar enkele van de disciplines waarin ze thuis zijn. Een grenzeloos duo met grenzeloze inspiratie.

Wat:

Robbert en Frank zoeken voor Salto naar een boodschap. Die kan zich in het hart van een labyrint bevinden, verborgen in een grote en zelf gebouwde muur, in de pijlers van een zelf ontworpen monument of op het puntje van de hoogste paal in Menen. Welke boodschap en hoe ze wordt getoond? Dat willen ze samen met jullie beslissen.

Vast staat dat Frank & Robbert iets heel leuks gaan doen met de blokken. Iets dat je misschien niet meteen verwacht. En ergens diep verstopt of net heel duidelijk, maar heel subtiel, zit de boodschap verstopt. Wie de boodschap vindt krijgt zelfs een beloning.

Samengevat:

Frank & Robbert zijn twee creatieve duizendpoten met ontzettend veel gevoel voor humor. Ze pakken jullie mee op hun maak-trip en bepalen samen met jullie wat de boodschap is, waar ze verstopt zit en wat de beloning is. Ben je speels van karakter? Durf je in een project stappen waar je helemaal mee kan in opgaan? Dan is dit het ideale duo om mee samen te werken.

Wanneer:

- Eén dag eind mei / begin juni is iedereen die wil welkom in het atelier van Frank & Robbert in Gent. Ja oké, da’s niet meteen bij de deur, maar dan zit je meteen in het hol van de leeuw en kunnen jullie onmiddellijk aan de slag. Jullie kiezen zelf welke dag.

- Eerste week van juli: Frank en Robbert bouwen, bedenken, gniffelen en verstoppen de boodschap graag met jullie tijdens de eerste week van juli. Jullie bepalen samen wanneer jullie dat doen.

- Op 08/07 werken jullie de installatie af en kunnen jullie genieten van de verwonderde blikken van de toeschouwers.

Waar:

Frank en Robbert gaan aan de slag op het centrale plein, de Groentenmarkt waar ‘s avonds het concert van Daan doorgaat.

Wat verwachten Frank en Robbert?

- Je hebt inlevingsvermogen en hebt een goed gevoel voor humor

- Je hoeft niets specifiek te kunnen. Je ideeën en hulp zijn meer dan goed genoeg

- Iedereen kan meedoen, jong en oud

- Je maakt iets dat mensen kan verwonderen en beweegt. En mag daar terecht heel blij mee zijn

 

De Boot

ONBETAALBAAR: De Boot

 

Wie:

ONBETAALBAAR is een collectief van meubelmakers, stoffeerders, schrijvers, filosofen, bricoleurs, designers, … : werkers en denkers die elkaar vinden in hun liefde voor objecten. ONBETAALBAAR vertrekt bij de filosofie dat de waarde van objecten niet enkel economisch is, maar ook ecologisch, artistiek en emotioneel. Het collectief werkt met gerecupereerde materialen, geeft ze een paspoort en een nieuw leven. Ze bedenken ook oplossingen voor alledaagse praktische vragen, van kleine objecten tot ruimtelijke projecten.

Wat:

ONBETAALBAAR gaat een boot bouwen. Een échte boot. Met een hele hoop recupmaterialen en de blokken bouwen ze een schip dat door de Stad vaart op de festivaldag. Het is de boot die alles en iedereen op het festival verbindt en wordt bemand door moedige kapiteins: jullie.

Het collectief gaat de boot bouwen in hun atelier in Gent. Ze doen dat in de weken voor het festival en kunnen dat op eigen kracht. Maar ze hebben jullie hulp nodig om de boot door de Stad te leiden. Ze zoeken kapiteins die de boot ‘bemannen’. Jullie bepalen het parcours van de boot en leggen hem samen met ONBETAALBAAR in het water op het einde van de dag. Als een soort stoet trekken jullie door de stad, bezoeken jullie alle kunstenaars, verdelen jullie bouwblokken en trekken jullie ongelooflijk veel aandacht.

Jullie zijn aanwezig op de festivaldag, begeleiden ONBETAALBAAR bij het ‘varen’ door de Stad, hebben geen schrik om jullie in te leven in jullie ‘kapiteinsrol’ en spreken nieuwsgierige bezoekers aan. Jullie verbinden het hele festival.

Samengevat:

Dit is een ideaal project voor mensen die houden van rollen spelen, die graag uitleg geven en geen schrik hebben om de handen een beetje uit de mouwen te steken. Gezien jullie enkel op de dag zelf aanwezig moeten zijn is dit perfect voor mensen die betrokken willen zijn, maar niet zoveel tijd hebben op voorhand.

Wanneer:

Jullie zijn aanwezig op de festivaldag, van ‘s morgens tot het einde van de dag. Wanneer de avond valt zijn jullie vrij en kunnen jullie genieten van het optreden van Daan.

Waar:

Jullie zijn de enige groep die aanwezig is op het hele parcours.

Wat verwacht ONBETAALBAAR?

- Jullie zijn aanwezig op 08/07

- Jullie leven jullie in de rol van kapitein in

- Jullie spreken nieuwsgierige bezoekers aan

- Jullie genieten van de mooie dag

 

 

 

 

 

FSTVL ZKT MDWRKRS!

 

Op Salto 2018 kunt u ook zelf een rol spelen, voor of achter de schermen. Voor de realisatie van enkele unieke projecten zijn wij nog op zoek naar medewerkers (+14 jaar). Zowel individuen als verenigingen zijn welkom.

 

 

Geïnteresseerd?

Bel naar CC De Steiger (056 51 58 91) of stuur een mailtje naar info@saltofestival.be.

Info: info@saltofestival.be - 056 51 58 91