Oproep!
Salto2017

SALTO 2018 HEEFT JE NODIG!

 

Dit jaar zet Salto de hele stad in de steigers. Letterlijk, want zeven kunstenaars gewapend met duizenden plastic bouwblokken ‘verbouwen’ de hele stad. Maar dat kunnen ze niet alleen. Ze hebben jouw hulp nodig! Laat je fantasie de vrije loop, bouw mee aan het mooiste festival van Vlaanderen en beleef Salto zoals je het nog nooit beleefde. Jong of oud? Twee linker- of twee rechterhanden? Maakt niet uit: iedereen kan meehelpen!

 

HOE GAAN WE AAN DE SLAG?

We delen het Salto-parcours op in zes zones. Zes kunstenaars nemen elk één zone onder handen, samen met een groep vrijwilligers. Jullie dus. Als basis krijgen jullie een hele grote hoop plastic bouwblokken, waarmee iedereen aan de slag kan. Daarnaast kunnen jullie een hoop extra materiaal gebruiken zoals hout, draad, panelen, textiel, ... Een zevende kunstenaar beperkt zich niet tot één zone, maar verbindt op de festivaldag alle zones, kunstenaars en groepen met elkaar.

Ontdek hieronder alle informatie over de kunstenaars en schrijf je meteen in om mee te helpen! Iedereen is welkom. Je kan je persoonlijk inschrijven of samen met je vereniging / organisatie. Op 27 maart om 19u30 (welkom vanaf 19u00) spreken we af in CC De Steiger voor een eerste ontmoeting met de kunstenaars. Hier kunnen jullie kennis maken, meer info krijgen en vragen stellen aan zowel de kunstenaars als de organisatoren

Reken daarna op een 3-tal bijeenkomsten in mei t.e.m. juni, samen met jullie kunstenaar. In aanloop naar Salto en zeker in de week ervoor (eerste week van juli) wordt er iets vaker afgesproken. Op 7 & 8 juli wordt er volop gebouwd. Kan je er niet altijd bij zijn? Geen enkel probleem! Concrete afspraken kunnen jullie onderling maken.

Droom je ervan om je stad eens goed onder handen te nemen? Twijfel niet en grijp nu je kans! Je mag kiezen of je meteen voor een bepaalde kunstenaar kiest, of je schrijft je gewoon in als deelnemer zonder een voorkeur op te geven.

Het invulformulier vind je hier.

Uitleg over de kunstenaars vind je hieronder.

 

DE KUNSTENAARS OP HET PARCOURS

 

Sam Scarpula

Sam Scarpulla - (street)Art

Sam is een jonge en opkomende visueel kunstenaar met een diepgewortelde basis in de streetart. Zijn muurschilderingen zijn te zien in verschillende Belgische steden, maar ook internationaal in o.a. Indonesië en Congo. De stad is zijn werkterrein bij uitstek, zijn werk zelf heeft een heel herkenbare en toegankelijke stijl.

Sam wil samen met jullie de handen uit de mouwen steken en de stad een nieuw gezicht geven. Tijdens een paar voorbereidende sessies leert hij jullie verschillende (streetart) technieken aan, gaat hij samen met jullie op zoek naar de beste plekjes op het parcours en bespreken jullie samen wat jullie mooi vinden. Hoe jullie aan de slag gaan (met sjablonen, kleuren, vormen, ... ) bepalen jullie zelf. Samen steken jullie een stuk van het parcours in een totaal nieuw kleedje!

Dries Warlop

Dries Warlop - Installatie & interactie

Dries is een geboren bouwer met een passie voor recup-materialen. Hij bouwt er de mooiste installaties mee - heel vaak met de hulp van deelnemers en/of vrijwilligers die hij vakkundig begeleidt. Het liefst nog werkt hij met mensen die geen ervaring hebben met ‘bouwen’. Samen maken jullie prachtige constructies en geven jullie een nieuw leven aan afgedankt materiaal.

Voor Salto wil Dries op zoek naar het ‘gesprek’ met Menenaars en bezoekers. Wat als je deelnemers en bezoekers aan het festival vraagt om met elkaar in gesprek te gaan, zonder dat ze elkaar kunnen zien? Of wat gebeurt er als je iedere Menenaar een vrij podium aanbiedt? Dries wil samen met jullie graven en de ziel van de stad blootleggen, door middel van verschillende kleine en grotere installaties / bouwwerken. Hoe die eruit zien en wat hun inhoud is? Daarvoor heeft hij jullie hulp en kennis van de stad nodig.

 

Stijn Dickel

Stijn Dickel - ‘De Zwerm Danst’ - Geluid

Stijn Dickel is geluidskunstenaar bij ‘aifoon’, een organisatie die werkt rond geluid en luisteren. Stijn gaat met jullie aan de slag om echt te luisteren naar de stad. Hij ziet de stad als een oase aan geluiden. Een soort vrije compositie of dagelijkse soundscape waar we allemaal actief, maar onbewust, aan deelnemen.

Stijn wil jullie bewust laten luisteren naar de geluiden in de stad en jullie er deel van laten uitmaken. Samen gaan jullie op stap tijdens een geblinddoekte luisterwandeling. Achteraf bespreken jullie samen die ervaring en gaan jullie na hoe de stad als ‘samenleving’ klinkt. Op basis van jullie gesprek en opnames maakt Stijn een geluidencompositie voor draagbare luidsprekers: ‘de zwerm’. Die speakers gebruiken jullie tijdens Salto zelf om de stad opnieuw te ‘infiltreren’. Of op zijn West-Vlaams gezegd; jullie gaan samen ‘leven maken’!

 

Quan Bui Ngoc & Merel Vercoutere

Quan Bui Ngoc & Merel Vercoutere - beweging / performance

Quan is danser en choreograaf bij het gezelschap ‘Les ballets C de la B’. Naast een uitgebreide carrière als danser is Quan zeer geïnteresseerd in het werken met mensen die geen danservaring hebben. Zo maakte hij in 2015 een stuk met 200 schoolkinderen in Ieper. Hij geeft vaak workshops aan mensen met én zonder bewegingservaring en coacht andere dansers en gezelschappen.

Tijdens een paar repetitie-momenten gaat Quan met jullie op zoek naar wat jullie als inwoners van Menen boeit en beweegt. Quan laat zich leiden door jullie inspiratie om samen een ‘performance’ te maken, die veel breder gaat dan dansen. Beweging kan aangevuld worden met zang, tekst, muziek, ... De performance die jullie samen maken gaat over bouwen in en aan de stad. Op een heel eigen manier. Merel heeft jarenlange ervaring met maakprocessen in dans en theater en ondersteunt Quan en jullie bij jullie eigen proces.

 

Simon Heyde - Fantasierijke metamorphose

Simon Heyde

Simon is een visueel kunstenaar met een basis in grafische vormgeving en design. Hij ontwerpt vaak decors en inkleding voor evenementen en tijdelijke invullingen van gebouwen of buitenruimtes. Simon ziet het meestal groot: zijn installaties en bouwwerken zijn vaak echte eyecatchers waar lang over wordt nagepraat.

Voor Salto wil Simon samen met jullie een grote installatie bouwen. Hij wil zijn deel van het parcours een hele metamorphose geven, door verschillende bouwmaterialen (hout, touw, panelen, …) te combineren met kleur en grafisch opvallende vormen. Samen maken jullie van jullie zone een fantasierijk en levensgroot schilderij. Iedereen kan meebouwen, want het is de combinatie van heel veel kleine stukjes die zorgt voor een groots resultaat.

 

Robbert&Frank Frank&Robbert - Op zoek naar de boodschap

Robert&Frank Frank&Robbert

Robbert en Frank zijn niet in één vakje te stoppen. Beeldende kunst, videowerk, theatervoorstellingen en performance zijn maar enkele van de disciplines waarin ze thuis zijn. Een grenzeloos duo met grenzeloze inspiratie.

Robbert en Frank zoeken voor Salto naar een boodschap. Die kan zich in het hart van een labyrint bevinden, verborgen in een grote en zelf gebouwde muur, in de pijlers van een zelf ontworpen monument of op het puntje van de hoogste paal in Menen. Welke boodschap en hoe ze wordt getoond? Dat willen ze samen met jullie beslissen.

 

De verbindende kunstenaar - ‘surprise’

Wil je je liever laten verrassen? Of wil je meer werken aan een overkoepelend concept? Schrijf je dan in bij de kunstenaar die het hele parcours en alle andere kunstenaars met elkaar verbindt. Welke kunstenaar dit is houden we nog eventjes als verrassing, maar we kunnen wel al zeggen: je zal het je zeker niet beklagen!

 

 

 

 

FSTVL ZKT MDWRKRS!

 

Op Salto 2018 kunt u ook zelf een rol spelen, voor of achter de schermen. Voor de realisatie van enkele unieke projecten zijn wij nog op zoek naar medewerkers (+14 jaar). Zowel individuen als verenigingen zijn welkom.

 

 

Geïnteresseerd?

Bel naar CC De Steiger (056 51 58 91) of stuur een mailtje naar info@saltofestival.be.

Info: info@saltofestival.be - 056 51 58 91