Programma
Salto2017

PROGRAMMA SALTO 2017

Zaterdag 8 juli vanaf 15.00 u.

 

SALTO 2017 kiest voor beweging!

In samenwerking met curator Pol Coussement (Passerelle vzw) loopt het thema ‘beweging’ als rode draad doorheen het festival. Zelf dansen, poppen laten dansen, genieten van dans, maar evengoed sporten of een concert meepikken al rijdend of terwijl je de tent zelf vooruit duwt: op Salto kan het allemaal!

 

Groentenmarkt

 

SINT-JOZEFSHARMONIE

(15.00 - 15.30 u.)

 

Na de officiële opening van Salto 2017 zorgt de onvolprezen Sint-Jozefsharmonie voor de nodige zomerse deuntjes. Uiteraard wordt daar een Salto-touch aan toegevoegd. Verklappen wat die inhoudt zou de verrassing enkel maar verknallen. Met andere woorden: komt dat zien!

 

 

BLONDY ESCROBAR

(15.45 - 16.00 u.)

 

Sinds 2001 beoefent Blondy (Fr) breakdance en popping en is hij gespecialiseerd in de robottechniek. Deze showman combineert kracht en effecten en begon zijn professionele carrière als straatartiest. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en ijver wordt hij al snel een onmisbaar element in de straten van Parijs.

 

 

RE: ROSAS DANST ROSAS

(16.30 - 17.00 u.)

 

30 jaar geleden zette het dansgezelschap Rosas zich op de kaart met de voorstelling ‘Rosas danst Rosas’. De choreografie werd intussen over heel de wereld opgevoerd.

Met Re:Rosas gaat Passerelle aan de slag met een groep dansers van Dansgroep Arte uit Lauwe. Tijdens het Salto-festival brengen zij hun eigen ‘Rosas danst Rosas’-versie.

 

 

DE STROATE

(17.30 - 18.00 u.)

 

Het jonge Kortrijkse hiphopcollectief De Stroate pakt uit met zijn skills. Beats, breaks, rhymes en moves om van te duizelen!

 

 

WE CAN BE HEROES

(18.30 - 19.00 u.)

 

De microfoons staan opgesteld. Rond de microfoons verzamelen zich mensen, Menenaars. De performers gooien zich en zingen herkenbare popsongs ... helemaal playback ! Deze 'helden voor één dag' beleven de songs. Elk op hun manier, ingetogen of net heel open, zelfverzekerd of breekbaar.

We can be heroes is niet bedoeld als imitatie of parodie, maar vraagt elke vertolker om zijn eigen rol te spelen in de groep; tegelijkertijd 'samen' en 'solo'. Hun energie werkt aanstekelijk en het publiek wordt geraakt door dit stukje collectieve cultuur.

 

 

LES FIGURETTES FÉNOMÉNALES

(19.15 - 19.30 u.)

 

Deze majoretten van de 21ste eeuw bestaan uit een bonte rij aan fenomenale figuren uit Menen. Lef en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat geen stukje straat of lapje kasseien meer veilig voor het aanstekelijke enthousiasme van deze fantastische gevederde deernen. Verwacht u aan de power van échte vrouwen, de charme van heerlijke hinden, gloeiende straattegels en een publiek dat straalt van oor tot oor.

 

 

FLAMENCO TRIO SONIQUETE

(20.30 - 21.00 u.)

 

Flamenco Trio Soniquette brengt flamenco puur sang met oog voor de traditie en doorspekt met eigen composities. Verwacht je aan intense dansen, cante jondo, opzwepende ritmes en virtuoze gitaar.

Met Emre El Turco (gitaar), Antonio Paz (zang), La Liz (dans).

 

 

FONDATION KARYENDA

(21.00 - 21.30)

 

Fondation Karyenda laat de Burundese trommels klinken in een spel vol van rijke symboliek. Karyenda betekent ‘koninklijke trommel’ in het Kirundi, de nationale taal van Burundi. De koning gaf vroeger met dit heilige instrument boodschappen door aan zijn volk. De vermaarde Burundese drums – waar enkel ingewijden op mochten spelen - waren verder voorbehouden voor ceremoniële doeleinden. Vandaag zie je de Karyenda nog steeds bij populaire dansoptredens in Burundi. Ook voor Salto wordt de energieke show opgeluisterd met dans en acrobatiek, waarmee de artiesten respect tonen voor hun vaderland.

 

 

RAYMOND VAN HET GROENEWOUD

(21.30 - 23.00 u.)

 

Hoofdact van Salto 2017 is levende legende Raymond van het Groenewoud. Omstreeks 21.30 u. zet hij in Menen een punt achter zijn '40 jaar Meisjes-tournee'. Salto zou echter Salto niet zijn, mochten wij zorgen voor een eigenzinnige verrassing van formaat. Welke? Dat ziet u op zaterdag 8 juli.

 

 

WE CAN BE HEROES

(23.15 - 23.45 u.)

 

De microfoons staan opgesteld. Rond de microfoons verzamelen zich mensen, Menenaars. De performers gooien zich en zingen herkenbare popsongs ... helemaal playback !

 

 

THE COVRETTES

(23.30 - 01.00 u.)

 

The Covrettes zijn een Moderne Retro PartyBand die je graag meenemen naar de jaren '50 en '60.

Drie zangeressen met flair, geruggesteund door 4 ervaren muzikanten, verrassen je met hedendaagse nummers in een vintage jasje, maar laten ook de oude, onmisbare klassiekers aan bod komen. Een super party mix voor elke generatie, met andere woorden: de ideale Salto-afterparty!

 

 

 

Grote Markt

 

SPACE BIKES

(15.00 - 19.00 u.)

 

Daag je tegenstander uit om zo snel mogelijk helemaal over kop te gaan met een fiets. Onmogelijk? Nee, met kracht en doorzettingsvermogen lukt het iedereen om een looping te maken van 7 meter!

 

 

Posthoek

 

BK TEGELDANSEN

(15.30 - 19.00 u.)

 

Dit jaar vind het BK Tegeldansen plaats te Menen. In 1999 slaagden Vanessa Goosens en Joeri er in om 3 minuten en 38 seconden binnen de tegel te blijven. Wie slaagt er in om dit Belgische Record te verbreken? Inschrijven is niet noodzakelijk, neem gewoon deel en waag uw kans in deze zwaar onderschatte dansdiscipline!

 

 

Poststraat

 

VIRTUAL REALITY DEMO

(15.00 - 19.00 u.)

 

The Lab uit Kortrijk verrast het publiek met een Virtual Reality demonstratie. Waan je een diepzeeduiker en zwem naast een Blauwe Vinvis, of ervaar hoe het is om als rockster voor een publiek van duizenden dolle fans te staan. Alles wordt mogelijk eens je de bril opzet. Extra punten voor wie (zich) durft te bewegen in deze virtuele werelden !

 

 

Familietheaterdorp

 

Het Bois de Boulogne (Oude Leielaan) wordt opnieuw omgetoverd in een Familietheaterdorp waar jong en oud hun hartje kunnen ophalen aan verrassende voorstellingen.

 

 

ULTIMA THULE: 'Dans me'

(doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.)

 

Ik ben nog niet. Besta nog niet. Ik ben wat blokken op een hoop. Wat touwen. In een strak kader. Leven is dat niet. Help mij! Eerst mijn hoofd. Dan een arm. Mijn lijf, de andere arm.

Ondertussen ook een been. En nog een. Hop! Ik sta. Ik be-sta. Basta! Nu wil ik dansen. Met u.

Om te vieren dat ik ben.

 

idee: Sven Ronsijn | ontwerp en technische uitwerking: Rupert Defossez, Erik Bassier en Bram Geldhof

 

 

TOMBS CREATIUS: 'De zonderlinge reis van Mr. Tonet'

(doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.)

 

Het hoofdpersonage uit deze installatie van de Catalaanse compagnie Tombs Creatius is… Mr. Tonet. Al spelend ontdek je stap voor stap het fantastische verhaal van deze bijzondere man. Zijn avonturen komen opnieuw tot leven in negen interactieve modules. In elk van deze ‘speeltuigen’ – die werden gebouwd met gerecycleerde materialen – kunnen de kinderen zich laten leiden door de robotica, door lichtjes en klanken om de held van het verhaal terug te vinden.

 

auteur: Toni Tomàs | concept: Carles Porta | techniek en robotica :: Sergio Sisques | constructie: Joan Domingo, Diego Xavier Caicedo, Toni Tomàs | belichting: Miki Arbizu | muziek: Josep Baldomà

 

 

WIETSKE VOGELS & GUIDO VAN HOUT: 'Villa verdraaid'

(om 15.00 u., 17.00 u. en 18.30 u.)

 

Welkom in de magische wereld van Villa Verdraaid, waar tafels dansen, hoedjes vliegen en de vlucht van kegels op ieder moment op stop kan worden gezet. Wietske Vogels en Guido van Hout bundelen hun krachten in deze vrolijke voorstelling die theater en circus samenbrengt. Wietske heeft een passie voor ringen en Guido jongleert met van alles en nog wat. Samen spelen zij op hoog niveau met de zwaartekracht en maken elkaar als broer en zus graag het leven zuur.

 

spel en concept: Wietske Vogels en Guido van Hout | regie en dramaturgie: Lotte Rosier en Megan Reid | muziek: Arthur Wagenaar

 

EXTRA: HOELAHOEPEN en JONGLEREN VOOR DUMMIES

Aansluitend op de voorstelling van 15.00 u. leren de artiesten je de knepen van het vak in een open workshop. Grijp je kans!

 

 

MENEER DINGES: 'Grand Piano'

(doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.)

 

De Grand Piano is nogal een grote piano. Maar niet in de vorm die je gewend bent. Hij doet eerder denken aan een muzikaal klimtoestel. De toetsen zijn vierkant en zo groot dat je er op kunt lopen. Terwijl je fijn aan het pianospelen bent, en van de ene naar de andere toets springt, kan het zomaar gebeuren dat de piano plotseling mee gaat spelen.

 

concept en ontwikkeling: Tom van Wijngaarden

 

 

CASA BLANCA: 'Rollebolle' (kleuterworkshop en parade)

Op speelplaats Sint-Aloysiuscollege (ingang via Oude Leielaan)

Van 15.15 u. tot 16.30 u. (groep 1)

Van 16.45 u. tot 18.00 u. (groep 2)

 

Ben jij ook gek van zingen, springen en zitbal-dingen? Kom en huppel dan mee in onze vrolijke kleuterparade! We maken rollende geluiden, gebruiken ronde instrumenten en we rollebollen er op los.

In deze kleuterworkshop experimenteren de kinderen op speelse wijze met klank, beweging en muziek. Op het einde van de sessie gaan we met de kleuterparade doorheen het festival.

 

concept en begeleiding: Casa Blanca

Voor kindjes uit het 2de en 3de kleuter, max. 12 deelnemers per sessie.

Vooraf inschrijven kan via CC De Steiger.

 

 

GEERT VERMEULEN, JOPPE BESTEVAAR, CIRCUS BUNK(R): Poly

(om 15.30 u. en 17.30 u..)

 

De kermismolen... De tijd dat hij honderden mensen vermaakt behoort voorgoed tot het verleden. Er kwam beter op de markt, eigentijdser, meer trendy, gesofisticeerd, sneller en computergestuurd... De oude molen verdween, belandde op de bodem van de zee, in de donkerste krochten van een industrieel magazijn, met als eindbestemming oud-ijzer of schroothandel. Maar hoe verwonderlijk ook! Hij wordt van moertje tot boutje weer opgebouwd. Een gevaarte, een blok staal dat fascineert en intrigeert. Statig, ontroerend. Imponerend als nooit tevoren. Gehavend maar voluit en met overgave... Een ziel, met liefde omringd, krijgt een tweede leven. Niet te missen! Deze concert-kermisattractie-circustheater-bouwproject-installatie act!

 

concept, spel en muziek: Geert Vermeulen en Joppe Bestevaar | coaching: Birgit Kersbergen en Katja Pire | decor: Geert Vermeulen | techniek: Peter Willems, Peter Geukens | productie: Ottorongo vzw

 

 

WORKSHOP AFRIKAANSE VOETBALLEN MAKEN

 

Doorlopende workshop, zowel voor kinderen als volwassenen. Maestro van dienst is Dominique Lubaki, nog altijd geworteld in Congo maar intussen al jarenlang voorzitter van Multi Mondo vzw in Oostende. Oude materialen als t-shirts, kranten, wegwerpzakjes en plakband krijgen een nieuw leven. Ieder kan naar keuze (en volgens de beschikbare tijd) een kleine of grote voetbal komen maken.

 

 

ANIMATIE MET WERELDRAAD MENEN

 

• Pannavoetbal: scoor in de kleine arena – al dan niet met je zelfgemaakte voetbal – mee voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen!

• Fairtrade proeven: laat je verleiden door de eigen smaak van eerlijke handel!

 

 

Oude Leielaan

 

CLIPDANCE

(15.45 - 16.00 u.)

 

De afdeling +15 jaar ‘Clip Dance’ van Danstheater Arte / Sportgroep Vaste Vuist Lauwe brengt een dynamische, hedendaagse mix. Kracht en uitstraling staan centraal.

 

 

WE CAN BE HEROES

(16.30 - 17.00 u.)

 

De microfoons staan opgesteld. Rond de microfoons verzamelen zich mensen, Menenaars. De performers gooien zich en zingen herkenbare popsongs ... helemaal playback ! Deze 'helden voor één dag' beleven de songs. Elk op hun manier, ingetogen of net heel open, zelfverzekerd of breekbaar.

We can be heroes is niet bedoeld als imitatie of parodie, maar vraagt elke vertolker om zijn eigen rol te spelen in de groep; tegelijkertijd 'samen' en 'solo'. Hun energie werkt aanstekelijk en het publiek wordt geraakt door dit stukje collectieve cultuur.

 

 

RE: ROSAS DANST ROSAS

(17.30 - 18.00 u.)

 

30 jaar geleden zette het dansgezelschap Rosas zich op de kaart met de voorstelling ‘Rosas danst Rosas’. De choreografie werd intussen over heel de wereld opgevoerd.

Met Re:Rosas gaat Passerelle aan de slag met een groep dansers van Dansgroep Arte uit Lauwe. Tijdens het Salto-festival brengen zij hun eigen ‘Rosas danst Rosas’-versie.

 

 

FLAMENCO TRIO SONIQUETE

(18.00 - 18.30 u.)

 

Flamenco Trio Soniquette brengt flamenco puur sang met oog voor de traditie en doorspekt met eigen composities. Verwacht je aan intense dansen, cante jondo, opzwepende ritmes en virtuoze gitaar.

Met Emre El Turco (gitaar), Antonio Paz (zang), La Liz (dans).

 

 

DE THIERRY'S

(18.45 - 19.15 u.)

 

Zes muzikanten die niet alleen geboren zijn met een reusachtig muzikaal talent, maar daarbovenop nog eens allen met een kathedraal van een lichaam (weliswaar wat in verval). Gekleed in hun uniforme marcellekes, schuimen ze langs terrassen, dorpspleinen, festivals,… op zoek naar publiek (liefst blonde dames tussen de 18 en 25).

 

 

BLONDY ESCROBAR

(19.15 - 19.30 u.)

 

Sinds 2001 beoefent Blondy (Fr) breakdance en popping en is hij gespecialiseerd in de robottechniek. Deze showman combineert kracht en effecten en begon zijn professionele carrière als straatartiest. Dankzij zijn doorzettingsvermogen en ijver wordt hij al snel een onmisbaar element in de straten van Parijs.

 

 

Oude Leiepark

 

FOODTRUCKS

(doorlopend)

 

Honger? Dorst? Geen probleem op Salto 2017.

Maar liefst acht foodtrucks ontvangen u met open armen. Van burgers tot ijsjes. Van pasta tot cocktails!

 

 

DUWTENT

(15.30 - 19.00 u.)

 

Krijg jij het ook snel op je heupen als je een concert lang stil moet staan? Geen nood, want voor alles bestaat een oplossing. Zeker als het Instituut voor Volkswarmte er zich mee moeit. Bij deze act stuwt het publiek de artiesten letterlijk voort – destination unknown.

 

 

DEMONSTRATIE NZANGO DOOR PENSONS BERCAIL

(16.00 - 16.30 u.)

 

Nzango is een typisch Congolese danssport die wordt beoefend met scheidsrechter. In een unieke choreografie waaraan dans, sprongen, zang en ritmiek te pas komen, ontstaat telkens weer een spel vol uitdagingen waaraan zowel kinderen als volwassenen veel plezier beleven. Pensons Bercail is een Congolese vereniging die zich recent in Menen vestigde en er veel initiatief neemt. De groep heeft een eigen theater- en muziekgroep (Bercail Sound) en organiseerde ook Bercail Foot. De groepsnaam staat voor: terugdenken aan je herkomst. Voorzitter Pitchou Matouasilua Menayeto wil zowel de Afrikaanse als de lokale gemeenschap hier betrekken bij de projecten.

 

 

FONDATION KARYENDA

(17.00 - 17.30 u.)

 

Fondation Karyenda laat de Burundese trommels klinken in een spel vol van rijke symboliek. Karyenda betekent ‘koninklijke trommel’ in het Kirundi, de nationale taal van Burundi. De koning gaf vroeger met dit heilige instrument boodschappen door aan zijn volk. De vermaarde Burundese drums – waar enkel ingewijden op mochten spelen - waren verder voorbehouden voor ceremoniële doeleinden. Vandaag zie je de Karyenda nog steeds bij populaire dansoptredens in Burundi. Ook voor Salto wordt de energieke show opgeluisterd met dans en acrobatiek, waarmee de artiesten respect tonen voor hun vaderland.

 

 

BAL MODERNE - IK HOU VAN U

(17.30 - 19.00 u.)

 

Het concept van Bal Moderne is eenvoudig: choreografieën van ongeveer 3 minuten, die speciaal gemaakt werden voor mensen met weinig of geen danservaring, worden in 45 minuten aan het publiek aangeleerd. De sfeer is een combinatie van concentratie en plezier. Niet de ernst en de discipline van een dansles, maar ook niet de trendy ijdelheid van een discotheek. Mensen van alle leeftijden en achtergronden dansen met elkaar, in een sfeer van solidariteit, bij elkaar gebracht door en voor het loutere dansplezier. De coaches zijn Frauke Mariën en Gilles Fumba.

Naar een concept van Michel Reilhac. Met dank aan Arenal vzw (www.balmoderne.be)

 

 

LES FIGURETTES FÉNOMÉNALES

(20.030 - 20.45 u.)

 

Deze majoretten van de 21ste eeuw bestaan uit een bonte rij aan fenomenale figuren uit Menen. Lef en doorzettingsvermogen zorgen ervoor dat geen stukje straat of lapje kasseien meer veilig voor het aanstekelijke enthousiasme van deze fantastische gevederde deernen. Verwacht u aan de power van échte vrouwen, de charme van heerlijke hinden, gloeiende straattegels en een publiek dat straalt van oor tot oor.

 

 

Kazematten

 

CHEMIQUE MAGIQUE

(15.00 - 20.00 u.)

 

In de historische kazematten in de Oude Leielaan zorgt het Kortrijkse Chemique Magique voor betoverende analoge projecties met bijhorende soundtrack. Een bevreemdende ervaring!

 

VZW FRANK

(15.00 - 20.00 u.)

 

De ontwikkelaars van het Meer van Menen zetten hun werkzaamheden voort.

Nu de stationsomgeving hertekend is en Menen klaar is om karrenvrachten toeristen te verwelkomen, hebben de designers, de ingenieurs en ontwikkelingspsychologen de handen in elkaar geslagen en de stad een recreatiezone geschonken, alwaar de toeristen en inwoners in een vrolijke ligweide met volle teugen kunnen ontspannen, en alwaar alles in gereedheid is gesteld zodat de sportieve toerist zijn gading kan vinden.

 

 

Paradijs

De festivaldrukte wordt je wat te veel? Je bent toe aan een adempauze, maar je wil nog niet naar huis? WELKOM IN HET PARADIJS, de Salto chillzone voor rustzoekende levensgenieters.

 

 

SOUNDSCAPE BOVENTOON

(15.00 - 20.00 u.)

 

Het Paradijs wordt een zone waar je lichaam en geest tot complete rust gebracht worden. Aansluitend bij de geluiden van de groene omgeving zorgt Andy Vanbeveren (Boventoon) voor een relaxerende soundscape.

Met gongs, didgeridoo, fluit, klankschalen, tonguedrum en tal van andere instrumenten zorgt hij voor zachte klanken en voelbare vibraties.

 

 

ROOFTOPTIGER: GOLFGEVER

(15.30-17.30 u. en 18.00-20.00 u.)

 

GolfGever nodigt je uit om even pauze te nemen. Zoek je plaats uit in de golf, nestel je in de krommingen en maak contact met jezelf en met de ander. Zo bouw je mee aan een levend kunstwerk. De GolfGidsen wijzen je de weg.

GolfGever is een samenwerking van Sara Dandois / Rooftoptiger en Katrien Oosterlinck

 

 

THEATERCOLLECTIEF DE ASTRONAUTEN: DE VERWENDOOS

(15.00 - 19.00 u.)

 

Neem even de tijd voor een intieme, verrassende, spannende, persoonlijke en smakelijke verwen-ervaring. In de Verwendoos zweef je even tussen werkelijkheid en verbeelding, beleef je iets tussen lekker fout en heerlijk oprecht. Of je nu een jonge spruit van zeven bent, of een opa met al heel wat jaren op de teller, iedereen is welkom en krijgt een verwenbeurt die bij hem of haar past.

 

 

CUBAR

(15.00 - 20.00 u.)

 

Met Cubar waan je je volledig in de tropische sferen. In de meest trendy bar worden de cocktails ter plekke bereid door een enthousiast team van bartenders. Een hapje en een drankje en het plezier bij Cubar kan beginnen.

 

 

TAI CHI

Op Salto kan je ook in Het Paradijs bewegen! Mark Deforche van Tai Chi school ‘De Zachte Kracht’ laat je kennismaken met deze bewegingskunst.

Tai Chi is een kunst waarbij het zachte het harde overwint, het kalme het agressieve onderwerpt en het subtiele het brutale overstijgt. Word helemaal Zen in het Paradijs op Salto!

 

 

Kapucijnenweg

 

WE / ONCE

(15.00 - 20.00 u.)

 

In "we / once” nemen performance-duo TTBWRS en designer/visueel kunstenares Maria Scarpulla je mee op een audiovisuele trip doorheen de Kapucijnenweg. Op basis van auditieve en visuele aanwijzingen beweeg je door het parcours en wordt je deel van een dansstuk / performance - ieder op zijn/haar eigen manier. “we / once” gaat over vertrouwen, openstaan voor nieuwe ontmoeting, over geven en nemen, over samenzijn. Beweging is de rode draad. Toegankelijk voor jong en oud.

In “we / once” vertrekken TTBWRS bij de tijd/ruimte beleving van de specifieke context. Het duo creëert performances die enkel betekenis hebben op de plek waarvoor ze werden bedacht. Interactie en improvisatie spelen een centrale rol binnen hun werk. Geluid en beweging vullen elkaar aan zonder voor- of achtergrondpositie.

“we / once” is een experiment, waarbij de kunstenaars aan bezoekers de kans willen bieden door een eigen creatief proces te gaan, op basis van vooraf gekozen aanwijzingen. Alle deelnemers samen creëren op hun beurt een originele en unieke performance.

Een installatie van TTBWRS.

 

 

Sint-Franciscuskerk

 

ZOEK

(17.00-17.30 u. en 19.30-20.00 u..)

 

Een voorstelling van, met en over jonge nieuwkomers.

In het kader van ‘Zielzoekers’ gaven CC De Steiger en Grenslandscholen Menen de opdracht aan Pol Coussement (Passerelle, platform voor jonge dans) om een artistiek traject op te zetten met jongeren uit de OKAN-klassen. OKAN staat voor Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers.

‘ZOEK’ focust op de hoop en de dromen van deze jonge nieuwkomers. Hoe kijken zij naar de toekomst binnen de context van hun nieuwe thuisland? In deze korte, krachtige en zeer beeldende voorstelling laten zij u meekijken in hun hoofd, in hun ziel.

‘Zoek’ is een productie van CC De Steiger, Grenslandscholen en Passerelle vzw i.s.m. Stad Menen, Provincie West-Vlaanderen en Rode Kruisopvangcentrum Menen.

 

 

ALLE MOOIE DINGE IS VERDWENE

(18.30 - 19.15 u.)

 

‘Alle Mooie Dinge Is Verdwene’ is een intense solodans door Arnaud Rogard. Arnaud is een veelzijdig kunstenaar met het syndroom van Down. Naast zijn beeldend oeuvre opgebouwd uit poëtische tekeningen en fragiele sculpturen debuteerde hij in 2005 als danser. Met een heel fysieke expressieve beeldtaal laat hij mentaal ‘kleine kieren’ open en leidt de kijker binnen in zijn fantasie.

 

 

 

Bluescorner

 

Op de parking van de Sint-Franciscuskerk (Ieperstraat) kunt u genieten van zomerse bluesklanken. Een sfeervol terras maakt het plaatje compleet.

 

BLUE BIRD

(16.00 – 17.00 u.)

 

Jonge band, oude ziel. Akoestische blues met Gentse roots, dat is Bluebird in een paar woorden. Bluebird brengt doorleefde songs met harmonicasolo’s die refereren naar de tijd dat blues a way of life was, met echo’s van Walter Horton, Sonny Boy Williamson, George Harmonica Smith, James Cotton en Little Walter. De gitaren spreken, huilen en fluisteren op het juiste moment. De backbeat is steady-groovy en heeft een borstelige-soft-touch. De band neemt het publiek mee op een tocht door de Mississippi Delta en passeert even langs de Chicago blues-scene, waar ze een aantal obscure jaren 1930-40 bluessongs meegrissen..

 

 

LUCIEN OISEL

(17.30 – 18.30 u.)

 

Lucien Oisel is een 17-jarige boogiepianist uit Noord-Frankrijk. Hij begon met klassieke pianoles op zijn negende, maar ontdekte enkele jaren later op YouTube de boogiewoogie. Hij werd gebeten door de microbe en leerde zichzelf het genre aan. Lucien bleek een natuurtalent te zijn en reist sindsdien Europa rond met zijn spectaculaire show.

 

 

MARINO NOPPE BAND

(20.15 – 21.30 u.)

 

Marino Noppe heeft als frontman en kloppend hart van Maxwell Street meer dan 30 jaren op de teller en is een begrip in het Belgische Blueslandschap. De verbetenheid waarmee hij het onversneden bluesgevoel op zijn toehoorders overzet is ongeëvenaard. Hij begeleide verscheidene Amerikaanse Bluesmuzikanten tijdens hun Europese tournee en is waarschijnlijk één van de weinige muzikanten die het hoogste niveau probleemloos aankan. Hij snapt de blues beter dan wie ook.

Marino heeft voor de gelegenheid een band samengesteld in het teken van Chicago Blues. In de bezetting vinden we enkel topmusici.

 

 

Oude Tabaksfabriek

 

WE ALL GO

(17.30 + 19.30 u..)

 

WeAllGo is een voorstelling die Benjamin Vandewalle & Vincenzo Carta samen met Passerelle maakte. Deze voorstelling is geen afgemeten choreografie maar een proces dat in gang wordt gezet en waarin de dansers elkaar beïnvloeden. Composities komen organisch tot stand en mogen niet leiden tot structuren maar zijn impulsen waarop de dansers reageren. Voor deze WeAllGo-versie ging Passerelle aan de slag met 8 dansers van Dansgroep Helios uit Menen.

WeAllGo neemt je met haar visuele, bedwelmende kracht mee in telkens weer een unieke voorstelling.

 

 

Koningstraat 5/7

 

HIPHOP VILLAGE

(17.30 + 19.30 u..)

 

vzw De Stroate uit Kortrijk bouwt een heuse HipHop Village in de Koningstraat met doorlopende workshops breakdance, rap en graffiti. Ze showen er hun skills ook live!

 

 

Mobiel

 

MOBIELE INFOLOKETTEN

(15.00 - 22.00 u.)

 

Op Salto 2017 moet u niet op zoek gaan naar een infostand. De infostand komt naar u toe met de nodige info over het festival.

In samenwerking met de Menense toneelvereniging Cie Tabloo.

 

 

DE STILLE FANFARE

(16.30 - 17.00 u. / 18.00 - 18.30 u. / 19.00 - 19.30 u.)

 

De Stille fanfare kan een excellent rapport voorleggen. Nog nooit speelde ze één valse noot. Zelfs na al die optredens. Logisch ook, want buiten de voorbij marcherende voeten vindt het hele gebeuren plaats in totale stilte. Geen getrompetter, geen bonkende trom, zelfs geen klingelende triangel. En toch, ook deze fanfare heeft behoefte aan een dirigent. Aan het hoofd staat de Markies-Generaal, die als maître-tamboer het gezelschap met vaste tred leidt. De stille fanfare marcheert steeds in vol ornaat en slaat menig toeschouwer met verstomming. Het prettig gestoorde ensemble zorgt altijd voor een leuke ontregeling van het publiek en blijft ongehoord goed!

Blondy
Stroate
Flamenco
Flamenco
Karyenda
Dans me
Tombs
Villa Verdraaid
Grand Piano

Info: info@saltofestival.be - 056 51 58 91