Programma
Salto2017

PROGRAMMA SALTO 2018

zondag 8 juli vanaf 15.00 u.

 

GROENTENMARKT

 

HARMONIE LAUWE

 

Na de officiële opening van Salto 2018 zorgt de Harmonie van Lauwe voor de nodige zomerse deuntjes. Uiteraard wordt daar een Salto-touch aan toegevoegd. Verklappen wat die inhoudt zou de verrassing enkel maar verknallen. Met andere woorden: komt dat zien!

 

Van 15.00 u. tot 15.30 u.

 

 

ROBBERT & FRANK FRANK & ROBBERT: Trap - Elevation

 

Bouwen als performance. R&F F&R zoeken de hoogte op. Samen met vrijwilligers en bezoekers bouwen ze een unieke trap en proberen ze zo hoog mogelijk te reiken. Iedereen kan zijn / haar steentje bijdragen om te proberen tot bij de verrassing te raken die ze in de hoogte hebben verstopt.

 

Doorlopend van 15.00 u tot 19.00 u.

 

DAAN

 

Deze zomer toert Daan met ’n extra grote band; zijn vaste podiumkompanen worden uitgebreid met een driekoppige blazerssectie. Het wordt vooral 1 groot uptempo feest, met tuxedo versies van de grootste hits en verrassende personal favourites die hun retour in de setlist maken.

De eigenwijze popduivel heeft deze zomer maar één doel, en dat is alle weides, pleinen, tenten & oordopjes platspelen. U bent dus gewaarschuwd!

 

Van 21.00 tot 23.00 u.

 

 

Afterparty met STUDIO 45

 

Studio 45 zorgt na het concert van Daan voor een knallende afterparty op de Groentenmarkt.

De collectie 7" singles van Studio 45 is een garantie om ook de meest stijve harken op de dansvloer te krijgen!

 

Van 23.00 tot 01.00 u.

 

BLUESCORNER (Ieperstraat)

 

ED DE SMUL

 

Bluesliefhebbes kennen Ed De Smul als harmonicaspeler en frontman van de bluesband Ed And The Gators. Maar deze keer graaft Ed dieper in zijn verleden en gaat hij terug naar het punt waar het voor hem allemaal begon. Folk, country, americana, blues waren de beginselen van een nieuwe wereld die Ed op jonge leeftijd heeft ontdekt. Hij mengt al die invloeden op inventieve wijze tot een sfeervol geheel.

 

Van 16.00 tot 16.45 u.

 

 

TINY LEGS TIM

 

Sinds enige tijd vormt de Gentse bluesman Tiny Legs Tim een hecht duo met de fenomenale mondharmonicaspeler Steven Troch (Fried Bourbon, Steven Troch Band) en worden alle overbodige attributen achterwege gelaten. Ze spelen volledig akoestisch en met behulp van slechts één enkele micro. De klank en ruimte die zo worden gecreëerd zijn van een natuurlijke schoonheid en zorgen voor een unieke auditieve ervaring voor het publiek. Zo direct, dynamisch, gedetailleerd en intiem klinkt live muziek nog zelden.

 

Van 17.45 tot 18.30 u.

 

 

ROLAND SOLO

 

Roland is de zoon is van een vroeg gestorven jazzmuzikant, maar zelf is hij pas op latere leeftijd met muziek begonnen. Hij is ondertussen al decennia lang bekend als een getalenteerde en creatieve gitarist, een groot singer-songwriter en een bijzonder sympathieke muzikant.

Roland is goed thuis in blues, maar ook in reggae, country, jazz, wereldmuziek en folk. Hij is muzikaal erg nieuwsgierig. Carrière, planning en marketing liggen ver van zijn bed. Hij draait al 40 jaar mee en is samen met zijn generatiegenoten ouder geworden, maar heeft ook telkens weer een nieuw publiek kunnen aanspreken en aansluiting gevonden bij nieuwe generaties.

 

Van 19.30 tot 20.30 u.

 

 

SAM SCARPULA: Meense Collage

 

Muurschildering.

Street artist Sam Scarpulla maakt een muurschildering. Het wordt een collage gemaakt door de inwoners van Menen zelf: de stadsbewoners maken deel uit van de progressie van het werk en werken mee van schets tot uitvoering. De collage wordt een blijvende stempel op de stad, een altijd aanwezige herinnering van samenwerken. Kom kijken en geef je gedacht!

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

 

PARKING POSTSTRAAT

 

DE FIGURANTEN: Troostlijnen

 

Waar vindt een mens troost? In zijn zetel, in bed, in het park, in de krantenwinkel, in de kerk, bij de buren, op café? De Figuranten interviewden op speelse wijze 50 Menenaars rond dit thema en vonden hierin inspiratie voor de performance Troostlijnen. Kleine troost en grote troost komen samen in een spel van lijnen en verhalen.

 

Van 17.30 tot 18.30 u.

 

FAMILIETHEATERPARK (Bois de Boulogne)

 

Het Bois de Boulogne (Oude Leielaan) wordt opnieuw omgetoverd in een Familietheaterpark waar jong en oud hun hartje kunnen ophalen aan verrassende voorstellingen.

 

 

BROWN FIELD PRODUCTIONS: Movo

 

Movo is een kluizenaar, een onderzoeker van beweging. Hij droomt van vliegen. Samen met Mormel woont hij in zijn donkere werkruimte, omgeven door zijn ontwerpen en uitvindingen. Beweging heeft geen geheimen voor hem. Of toch? Kom het ontdekken in Movo’s tentje. Elk kwartier kan een nieuwe groep van 15 toeschouwers naar binnen.

 

concept en spel: Bruno Smeyers | regie en kostuum: Christine Braem | muziek: Bruno Smeyers en Hannah Smeyers | decor: Christine Braem, Bruno Smeyers, Hannah Smeyers en Olmo Claessens

Doorlopend van 15.00 u. tot 16.30 u. en van 17.00 u. tot 18.30 u.

 

 

LAPPIE LAPSTOK: Action weaving

 

Een spin maakt een prachtig web, maar daarin is hij niet alleen! Action Weaving is het nieuwe haken! Met zijn allen maken we een enorm web van allerlei gekleurde, gerecyclede touwen. Kunnen we een muurtje weven met bloemen en takken erin? Waar de een eindigt, begint de ander. Is het begin nog wel te zien? Wat maakt het ook uit... Knopen en knobbelen tot er een heus kunstwerk ontstaat. Is het een hut, een labyrint of een achtbaan voor lieveheersbeestjes? We weten het pas als het af is. Daarna kan je er nog lekker in spelen!

 

concept: Marisa Laperdrix

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

LA COMPAGNIE DES TUBERCULES: Uit den boom

 

Mira heeft zich geïnstalleerd in een boom, een houten plank als huis, nest, uitkijkpunt, een lang klimdoek tussen gebladerte en grond. Je bent er even toeschouwer van haar door de tijd gecreëerde gewoontes, spelletjes, en eenzaamheid... Vanuit en met de boom brengt ze een originele mengeling van verticale dans, doekacrobatie en spel. Dit alles wordt live begeleid met contrabas. ‘Uit den boom’ is een luchtige en poëtische voorstelling voor alle leeftijden.

 

spel, dans en luchtacrobatie: Nina Kerkhove | contrabas: Alan Le Borgne

Om 15.30 u. en om 17.30 u.

 

 

POSTKAARTPRODUCTIES: De Troostwinkel

 

Heb je nood aan een beetje troost? Of een sprankeltje hoop? De Troostwinkel ontvangt je graag! Je vindt er opkikkertjes, vliegende tapijtjes, zakjes feest en deksels voor op jouw potje. De winkeljuffrouwen staan met veel zorg en een glimlach voor je klaar!

 

van en met: Sara Claes en Veerle Van Buggenhout

Doorlopend van 15.00 u. tot 16.30 u. en van 17.00 u. tot 18.30 u.

 

 

ULTIMA THULE: WIJ

 

Met haar nieuwe installatie ‘WIJ’ gaat Ultima Thule op zoek naar kleine dingen die mensen binden. ‘WIJ’ is een fabriekje waar je als ‘ik’ naar binnen gaat en als ‘wij’ weer buiten komt. Je staat voor een raadselachtig gebouwtje en wordt voor een keuze gesteld. Kies je juist? Dan behoor je tot de bevoorrechte groep die binnen mag in de fabriek. Je bent er getuige van een verrassend ritueel waardoor je nooit meer alleen ‘ik’ bent, maar voor altijd verbonden bent met gelijkgestemden, voor altijd ‘wij’.

 

creatie en uitvoering: Ultima Thule

Doorlopend van 15.00 u. tot 16.30 u. en van 17.00 u. tot 18.30 u.

 

 

MUSICA: De Muziekspeeltuin

 

De Muziekspeeltuin is een verzameling van handgemaakte houten muziekinstrumenten. Er zijn grote instrumenten en kleine instrumenten, voor grote en kleine kinderen. Ze kunnen ermee trommelen, rijden, draaien, schuiven, rinkelen, ratelen, erin gaan liggen, enz. Er zijn muziekinstrumenten om alleen mee te spelen, of samen met anderen. De Muziekspeeltuin is een mobiele klankinstallatie van Musica, Impulscentrum voor Muziek. Het grootste deel van de muziekinstrumenten werd gemaakt door Bert Van Bommel (NL).

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

WERELDRAAD: Mondiale stand

 

De Wereldraad van Menen heeft een zeer leuk en kindvriendelijk aanbod. Je kunt er zelf milkshakes en smoothies brouwen én proeven. Verder kan je er diverse fairtradeproducten proeven en zijn er doorlopend workshops waarbij je fantastische dingen maakt uit afval.

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

STIJN DICKEL: De zwerm danst

 

Geluidsinstallatie - ontdekkingstocht.

Iedere stad zingt zoals hij gebekt is. Geluidskunstenaar Stijn Dickel (aifoon vzw) neemt je mee langs een luisterrijk traject doorheen de stad. De wandeling focust zich niet op wat er allemaal te zien is in de stad, maar op de geluiden, de stiltes en akoestische bijzonderheden. Iedere wandelaar krijgt ook een rugzak met daarin een luidspreker. Tijdens de wandeling zullen de geluiden uit de luidspreker zich vermengen met de geluiden van de stad. Door het luisteren in beweging te brengen wil Stijn de wandelaars en hun omgeving laten stilstaan bij hoe we auditief samenleven. Eén ding staat vast: na deze wandeling luister je nooit meer (naar jouw stad) als voorheen.

 

Om 15.30 u., 17.00 en 18.00 u.

 

 

MOBIELE ACTS

 

Deze acts duiken de ganse namiddag en avond op langs het parcours. Laat je verrassen door een rijdend jazzcafé, een wandelende despoot, een balkan-ensemble of de schone verschijningen van ’t Klein Vertier!

 

CHEZ JOPIE

 

‘Chez Jopie’ is een rijdend etablissement met twee tafeltjes en vier zitplaatsen die aaneengeschakeld zijn tot een uiterst wendbaar voertuig. Het mobiele café wordt behendig bestuurd door een altijd vriendelijke barman. Onder het genot van een glaasje bubbels en heerlijke live jazz muziek, gebracht door een charmante jazz-zangeres, laten zij je de beste plekjes zien. Gastheer Delinus heet u van harte welkom!

 

 

’T KLEIN VERTIER

 

‘‘t Klein Vertier, dat is een wervelende cabaretband, vol dans en aanstekelijke muziek. Feest voor de oren en de benen, en als sinds 2005 bezig om het Vlaamse hinterland te voorzien van een stevige portie puur feest.

Mochten de goden de wereld herscheppen tot een plek waar het altijd zomert en waar vrolijkheid de orde van de dag maakt, dan zouden ze ’t Schoon Vertier aanspreken om elke dag feestelijk te openen. En ’t Klein Vertier zou luid ‘ja’ zeggen. ‘Doen we!’ ... ’t Klein Vertier. Dat is feest. Amusement. Enthousiasme. Pure emotie en een waterval aan muzikale passie.

Het perfecte antidotum tegen de sleur van alledag.

 

 

TRASHBEATZ

 

Wist je dat er muziek zit in afval? Trashbeatz tovert afval om tot knotsgekke muziekinstrumenten en haalt er aanstekelijke deuntjes uit. Het publiek wordt ten volle in het spektakel betrokken. Van een levend drumstel tot een swingende xylofoon, alles kan!

 

 

RAKS IN AKSI

 

Raks in Aksi staat voor grenzeloos speelplezier met melodieën en ritmes uit zowel de Balkan, Turkije als de Magrebregio. Centraal en verbindend element is de gralla, een Spaanse folkloristische hobo, verwant aan de Bretoense bombarde en de middeleeuwse schalmei, waarvan de klank doet denken aan de Turkse zurna en de Marokkaanse ghaita. Raks in Aksi brengt aanstekelijke country & eastern waarbij de decibels u om de oren zullen vliegen. Dansen is daarbij niet verplicht, maar haast onvermijdelijk.

 

 

MARINO PUNK

 

Marino Punk! Zo ruig de Menenaar er uitziet als punker, zo onbekommerd is zijn muziek. Walsjes van Strauss, Mazurkas, Oosteuropese Chardaz, “Muzettekes” en oude Vlaamse wijsjes als “daar bij die molen”. Je weet niet wat je meemaakt met deze vriendelijke gast.

 

 

ONBETAALBAAR: Friendship

 

Speciaal voor Salto bouwde collectief ONBETAALBAAR een boot - de ‘Friendship’ - en vaart er de hele dag het parcours mee rond. Spreek de kapiteins aan voor informatie over het festival en volg hen op hun nobele tocht om bezoekers en bouwers te voorzien van bouwblokken. De Friendship, de Salto boot die blokken en mensen verbindt.

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

OUDE LEIELAAN

 

 

CINE MARTIKO: Don Babylon

 

Ga op ontdekking in de heimweemachine Don Babylon ...

Een kermiskassa uit de jaren 70 omgebouwd tot heimweemachine. De wagen is opgebouwd uit kabinetten, een podium en een projectiekamer, waar verschillende oude apparaten worden gepresenteerd. Volwassenen kunnen machines uit hun jeugd herontdekken en jongeren zien waar moderne communicatiemiddelen uit ontstaan zijn.

Buiten een focus op communicatie is er ook een grote voorliefde voor oude beeldendragers zoals 8 mm-projectoren, viewers en dia’s. Deze mogen met hun vergeten capaciteiten volop schitteren in Don Babylon.

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

MARCEL & VICKY

 

Marcel was dertig jaar lang de draaischijf van één van de populairste vrije radio's in Oostende en is, van De Panne tot Knokke, nog steeds een gerenommeerd radiomaker. Plaatjes aan elkaar praten is voor hem dan ook geen kunst! Hij gaat nergens heen zonder Vicky, zijn trouwe sidekick.

Het dynamische duo toert door heel Vlaanderen en Nederland, tot op Pukkelpop en Lowlands toe. En nu dus ook op Salto!

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

COMPAGIE MOBIL: Despoot

 

Er loopt een machine door de straten. Een robot die beweegt als een magisch en elegant dier. De machine wordt in toom gehouden door zijn imposante eigenaar. Als een dompteurwil de man zijn wil opleggen aan zijn magische machine.

De machine heeft echter geen zin in de rol van circusdier. Dan voltrekt zich een drama en blijkt man emotioneel afhankelijk van zijn technische wezen. Wees getuige van deze strijd om wederzijdse respect en liefde tussen een man en een machine.

‘Despoot’ is geïnspireerd door de strandbeesten van Theo Jansen.

 

 

MUSICA: PVC-instrument

 

Deze PVC-installatie is een Polyvalent, Verplaatsbaar en Collectief instrument dat geschikt is voor zowel kinderen als volwassenen. De monumentale installatie met afzonderlijke modules nodigt uit tot vrijblijvende improvisatie en samenspel met onbekenden, wars van muzikale idiomen en leeftijdsbeperkingen. Een leuke klankinstallatie die kinderen, ouders en muzikanten samen laat musiceren.

 

De PVC-installatie werd gerealiseerd door Stichting Logos (Gent) in opdracht van Musica

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

DRIES WARLOP: Talking to a stranger

 

Interactieve installatie.

‘Praten met een onbekende. Praten met het onbekende’. Door middel van een buizenconstructie die letterlijk onder de grond loopt verbindt Dries Warlop twee onbekenden met elkaar, nodigt ze uit om op afstand te communiceren met geluid. Alsof je volledig willekeurig iemand uit de Gouden Gids zou opbellen. Ga jij het gesprek aan?

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

KAZEMATTEN

 

 

NERDLAB / RIEN COOREVITS

 

Jonge kunstenaar Rien Coorevits ontdekt samen met de bezoeker de historische locatie van de 19de -eeuwse Kazematten aan de hand van een audiovisuele installatie. Een op maat gebouwde synthesizer neemt de volledige ruimte in en laat het publiek toe zelf de touwtjes in handen te nemen en de ruimte te ontdekken met zowel ogen als oren.

 

 

PARADIJS

 

 

HOGE FRONTEN: STIL.het paviljoen

 

Twee levensgrote stolpen trekken je aandacht. Ze laten je plots even stilstaan. Treed binnen en ervaar de rust der natuur. Zet een koptelefoon op en ga op reis terwijl je stilstaat. De stolpen bevatten elk een korte belevenis van vier minuten.

 

concept, ontwikkeling en uitvoering: Lieke Benders

i.s.m.: Saskia de Haas, Jibbe Willems, Jolle Roelofs,De Nieuwe Collectie, Peter Anthonissen, e.a.

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

SAUNAMOBIEL

 

Waar ervaar je de rust intenser dan in een sauna. Het Instituut voor de Volkswarmte komt met twee houtgestookte sauna’s naar Salto. In elke sauna is plaats voor zes personen. Luxueus afgewerkt met cederhout, buitendouche en bucket splash.

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

STILTETEMPEL

 

Je dacht te weten wat cocoonen is? Breng dan zeker een bezoekje aan de stiltetempel van het Instituut voor de Volkswarmte. Deze unieke plek wordt uitgebaat door een hoge priester die de eed van stilte heeft gezworen.

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

VOETBAD

 

Tenen aller landen, verenigt u. Met ons voetbad is jullie einde nabij. Vermoeide en vuile voeten krijgen een nieuw leven terwijl de rest van uw lichaam herbront in een aangename designstoel.

Je komt gegarandeerd tot nieuwe inzichten, op de voet gevolgd door instant geluk.

‘Instituut voor Volkswarmte' is een samenwerking tussen Colin Temple en Jeroen Dreezen, kunstenaars voor het volk. Met hun projecten willen ze bewijzen dat luxe een state-of- mind is. Hun ideeën en innovaties maken comfort voor iedereen bereikbaar. Vrij vertaald: proletarische wellness.

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

KAPUCIJNENWEG

 

 

SIMON HEYDE & CO.: Metamorph.

 

Fantasierijke ingreep in de open ruimte.

De Kapucijnenweg en vooral het bouwterrein in het midden van de weg ondergaan een hele metamorphose. Een nieuwe wereld die als een laagje op de oude ligt. Een fantasierijke transformatie. Dompel je onder in de wereld van Simon & co en bouw er zelf aan mee.

 

Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

 

 

SINT-FRANCISCUSKERK

 

 

QUAN & MEREL.: Non Vertical

 

Locatiespecifieke creatie.

De prachtige Sint-Franciscuskerk vormt de inspiratiebron en het toneel voor een samenkomst tussen circus en dans. Een vrolijke mix van dansers, met en zonder ervaring, laat je de kerk met nieuwe ogen bekijken. Een creatie van Quan, Merel en hun deelnemers speciaal voor het Salto festival.

 

Om 17.00 u., 18.45 u. en om 20.30 u.

 

 

OUDE TABABSFABRIEK

 

 

ANT AND..

 

ANT AND.. is een beeldende dansvoorstelling die de verbeelding van de toeschouwer prikkelt. Twee dansers ontdoen zich van hun eigen menselijke en fysieke verschijning en creëren een sculpturale performance. Het ene beeld ontpopt zich tot het andere; miereneters worden cilinders, cilinders worden rupsen, rupsen maken sporen en deze sporen worden gevolgd. ANT AND.. is een gracieus spel voor jong en oud dat zich volgens de locaties waar het speelt, telkens heruitvindt.

 

Van 16.00 tot 16.30 u. en van 19.15 tot 19.45 u.

DAAN
Studio 45
Ed De Smul
Tiny Legs Tim
Roland
Troostlijnen
Movo
Lappie Lapstok
Uit den boom
Troostwinkel
WIJ
Musica
Wereldraad
Chez Jopie
Vertier
Trashbeatz
RAks
Marino
Onbetaalbaar
Don Babylon
Marcel & Vicky
Despoot
Nerdlab
STIL{"components":[{"id":"1E84E2D1-5609-4740-9D12-00942D83F1C8","type":"web.data.components.resources.Image","width":218,"height":179,"mobileDown":false,"bbox":{"top":6786,"right":937,"bottom":6965,"left":719},"relIn":{"id":"01F8C712-BBE9-4FF4-BF28-6DA6BCBFCD83","top":6773,"right":-17,"bottom":-6345,"left":719},"relTo":{"id":"C38F2F52-B8AD-444A-B880-F7E9B4B25436","below":374},"relPage":{},"wrap":false,"stretch":false,"orderIndex":9,"style":{"type":"web.data.styles.StyleBlock","border":null,"background":null,"padding":null},"asset":{"id":"A550F521-8D21-4CF6-9DDF-788B18562C92","type":"web.data.assets.Image","etag":"W/\"1a2ba9-5b27b78e\"","url":"webspace:/onewebmedia/RienCoorevits.jpg","contentType":"image/jpeg","filesize":0,"alpha":null,"bpp":null,"width":3968,"height":2976,"animated":false,"recommendedFormat":null},"title":"Nerdlab","anchorTop":50,"anchorLeft":50,"scale":0.0739247311827957,"rotation":0,"scaleStrategy":"crop","cropTop":20.88873291015625,"cropLeft":13,"savedInWbtgen":false}],"styles":{},"stylesheetId":"1A2E5084-5234-427A-9B89-044861453F3D"}
sauna
Quan
Ant And

Info: info@saltofestival.be - 056 51 58 91