Programma
Salto2017

PROGRAMMA SALTO 2019

zondag 7 juli vanaf 15.00 u.


GROENTENMARKT

 

SINT-JOZEFSHARMONIE


Traditiegetrouw openen we de festivallocaties muzikaal met een stoet van een Menense harmonie. De Koninklijke Volksharmonie Sint-Jozef uit Menen marcheert na de officiële opening op de Groentenmarkt om 15.00 u. langs alle festivallocaties. Ontdek samen met hen het parcours!VIVE LA FÊTE


Vive La Fête komt naar Menen voor een feestje dat u nog lang zal heugen! De band rond Danny Mommens en Els Pynoo brengt al jaren opwindende, opzwepende en zeer dansbare electro-rock die overal ter wereld zalen doet uitverkopen en festivalgangers uit de bol doet gaan. Als u ze al gezien hebt, komt u zeker terug en als u er nog nooit eerder live bij was, is dit uw kans! Op het podium worden sexy Els & rock’n roll Danny bijgestaan door 3 muzikanten (bas, drum, keyboard) voor een afwisselende en spetterende set met het allerbeste uit hun vorige platen en nummers uit hun nieuwe album.


Van 21.00 tot 22.30 u.

DJ THE RUDIES


The Rudies zijn in Gent en omstreken wereldvermaard om hun uiterst dansbare DJ-sets zonder grenzen. De voorbije 15 jaar verkenden Maarten Dreezen (Tino Tozzi) en Jan Hoozee (Juan Jose) dansmuziek in de breedst mogelijke betekenis; van disco tot techno, van reggae tot funk, van ambient tot electro, ... The Rudies zijn dan ook niet voor 1 kar te spannen. Het dj-duo durft al eens brokken maken als het aankomt op geijkte paadjes betreden (what's in a name?), hun sets zijn verrassend, inventief en zeker eclectisch. Met een voorkeur voor wereldmuziek kan je je verwachten aan een scheut cumbia, bhangra, afrobeat, samba, baile funk, balkan, bollywood, kuduro, en zoveel meer... The Rudies zijn tevens de drijvende kracht achter The Rudieshow en het wereldmuziekprogramma Radio Taxi, beide op Urgent.Fm.


Van 22.30 tot 01.00 u.

POSTSTRAAT


CIE. KATAKRAK: L' Animalada


Een interactieve eco-ludieke installatie

Op de route van de Groentenmarkt naar het Bois de Boulogne plaatsen we 25 fabelachtige dieren gemaakt uit recuperatiemateriaal. Ze zetten jong én oud aan het dromen en nodigen iedereen uit tot speelse actie. Een krokodil die gek is op kersen, een olifant die leert om bloemen water te geven, een pinguin die dolgraag die hoed wil opzetten: in de wereld van ‘L’animalada’ kan het allemaal. Kom dit zien en vooral: kom dit beleven!

Idee: Sandra Sardà
Uitwerking en constructie: David González, Sandra Sardà et Sergi Jerónimo


Doorlopend van 15.00 u. tot 19.00 u.

FAMILIETHEATERPARK


Het Bois de Boulogne vormt opnieuw het gedroomde decor voor onze fijne selectie kindvriendelijk vertier. De hele namiddag kan je je er – met of zonder kids – laten verrassen door theater, acrobatie en mobiele acts. Enkele originele interactieve installaties maken het feest compleet! Voor wie alles liever rustig gadeslaat voorzien we een gezellig terrasje.INSTITUUT VOOR VOLKSWARMTE: Döner Kleibäb


Al eeuwenlang strekt de pita, een verfijnde Oosterse delicatesse, tot voordeel van wie graag de handen vuilmaakt. Serdi en zijn broer serveren reepjes klei recht van de grote homp, waar u lustig mee kunt kliederen, al dan niet met looksaus. Eens uw boetseerwerk klaar, gaat het voor een kleine afbaksessie weer de spies op, waar alle kleikunstwerken samengeplakt worden tot één gesammtkunstwerk, een heuse toren van kebabel.


Doorlopend van 15.00 u. tot 19.30 u.

DE VAN HUT: De Mallemolen


DE VAN HUT maakt huishutten en kastkastelen voor kinderen van recuperatiemateriaal. Speeltuig vol verbeelding voor klein en groot. Zin om zelf mee te doen?

De mallemolen is de nieuwste creatie van DE VAN HUT, een volledig uit hout gemaakte carrousel met dieren, waarop tien kinderen tegelijk kunnen plaatsnemen voor een aantal rondjes onvervalst draaimolenplezier. Tot de ouders moe zijn, want zij doen deze volledig energie-neutrale manege draaien.


Doorlopend van 15.00 u. tot 19.30 u.


CASA BLANCA: Het Fluistersalon


Neem even tijd voor jezelf. Zweef tussen de wolken
en laat je ontvoeren voor een bijzonder avontuur.
Zing mee met het lied van Willy de Wolk,
train je glimlach met coach Manuela
en word de quiz-ster van de dag.
Een geeuwend rijmpje wiegt je tot slot in slaap...

In het fluistersalon volg je een belevingsparcours met een audiofoon aan het oor. Een stem vertelt je wat te doen. De ene keer klinkt ze speels, vaak poëtisch, soms lekker gek. Neem de tijd en laat je verrassen!


Doorlopend van 15.00 u. tot 19.30 u.


TEATRO PAVANA: Colors


Artiesten gehuld in prachtige kostuums, met de meest uitbundige kleuren duiken op uit het niets. Als deze vrouwelijke schepsels gaan bewegen, dansen hun gewaden mee. Een zee van kleur draait en golft spectaculair langs je heen en tovert het park om in een hemels universum.

Mobiele act


Om 15.30, 17.00 en 18.30 u.THEATER TIERET: Chakra Bazaar


Energiebanen in de knoop of yin en yang uit balans? Uw chakra licht tot matig gedeukt en niet omnium astraal verzekerd? Eén adres: de CHAKRA BAZAAR! In een handomdraai knijpen uw energetische dienaars uw zieltje weer in model en restylen ze in één moeite door uw inwendige huishouding.  Voor heel uw spirituele en theatrale gemoedsrust: www.tieret.be. Hare bol, hare bol! Wij zien u ook graag …


Korte voorstelling
Doorlopend van 15.00 u. tot 16.00 u. | van 16.30 u. tot 17.30 u. | van 18.00 u. tot 19.00 u.THEATER FROEFROE: Rommelman


Rommelman woont graag tussen zijn rommel.
Hij is verzot op rommel!
Want soms is het in zijn hoofd ook een rommeltje.
En met rommel verveelt hij zich nooit.

van en met: Koen Swanenberg (acteur en poppenspeler o.a. bij Theater FroeFroe)


Van 16.00 u. tot 16.20 u. | 17.00 u. tot 17.20 u. | 18.00 u. tot 18.20 u.


AMOUKANAMA CIRCUS


De kern van Amoukanama Circus bestaat uit Nathalie Vandenabeele (België) en Alseny Sacko (Guinee). Amoukanama is Sussu voor ‘breekt niet en blijft altijd bestaan’. De acrobaten van dit gezelschap hebben in circus een manier van leven én overleven gevonden en willen hun energie, wijsheid en levensvreugde delen met het publiek.


Amoukanama Travels

Een wervelende show vol acrobatie, tuimelingen en menselijke piramides. De acrobaten tonen dat moed en generositeit altijd een weg wijzen naar een oplossing. En dat we allen, ondanks verschillen in cultuur, toch erg verbonden zijn door onze emoties en verhalen.

Van 17.30 u. tot 18.00 u.

 

Duo Limaniya

Nathalie en Alseny vertellen met acrobatische figuren, hand op hand en al dansend het verhaal van hun zoektocht naar verbinding, geluk en vrijheid. Zonder elkaar los te laten, verkennen ze het brede spectrum van de acrobatie. Soms gaat het ritmisch snel, dan weer traag. De bewegingen zijn nu eens teder, dan weer passioneel.

Van 19.00 tot 19.25 u.STAND WERELDRAAD


Op de duurzame stand van Wereldraad/Fairtrade-werkgroep is er leuke animatie, kun je diverse fairtradeproducten proeven en is er een crea-workshop voor kinderen.


Doorlopend van 15.00 u. tot 19.30 u.

OUDE LEIELAAN


PIGEON: Duiventil


De kleinste concertzaal ter wereld.

Pigeon, dat is de piano en de muziek van Katrien Verfaillie. De muziek groeit onder haar vingers, noot per noot. Resultaat is een tot in de puntjes uitgewerkte muziektaal. Melodieus, verhalend én elegant, ontroerend in haar eenvoud.

Pigeon komt naar Menen met een hoogst origineel concept: de kleinste concertzaal ter wereld! Ontdek een kleine duiventil, haast onopvallend … Wie binnen kijkt wordt meegezogen in een fabelachtig concertinterieur en ontdekt de wonderlijke pracht van een heus operadecor waarin een ravissante prinses schitterend de piano bespeelt. De ontwerper en realisator van deze kijkdoos is kunstenaar Bart Leenhouwers. Het publiek beleeft het concert mee door in de duiventil binnen te gluren en door te luisteren via hoofdtelefoons.

“Tranen in de ogen. Ongelooflijk. Sprakeloos. Gelukzalige glimlach op de mond, …” zijn de meest voorkomende reacties. Treed binnen in een muzikale instant-sprookjeswereld!


15.00 – 15.45  |  16.05 – 16.55  |  17.15 – 18.00

HUMAN JUKEBOX


Zitten er nu platen in dat ding of niet?
Deze menselijke muziekmachine kent wel duizend liedjes.
Op de buitenkant van de jukebox staan ze allemaal genoteerd en genummerd.
Geef jouw voorkeur in en binnen de kortste keren speelt het live je favoriet liedje!
Een creatie van Cirq vzw


Doorlopend van 15.00 tot 20.00 u.ROTSBLOK


De Oude Leielaan is volledig geblokkeerd door een marmeren voertuig met Egyptische nummerplaat De weg is versperd ter hoogte van huisnummer 88 en de inwoners van Menen worden vriendelijk verzocht het blok zelf te verslepen. Als genoeg Salto-bezoekers hun steentje bijdragen om deze rotsblok weg te trekken hopen we dit ongemak tegen de avond te verhelpen.'


Doorlopend van 15.00 tot 19.00 u.


KAZEMATTEN


ZONDER ZWEMBROEK


In 1937 reed Leopold III naar Menen om het openluchtzwembad officieel te openen. Het was het grootste van het land. Decennialang hebben pakken Menenaars er warme zomers doorgebracht. Op Salto gaat het openluchtzwembad weer open. Jawel! Kom gerust eens binnen! Een zwembroek hoeft niet en er zijn nog hamburgers!

 

Een voorstelling van Giovanni Vanhoenacker (scenograaf), Frederic Dehaudt (CSA, Pssst.) en een pak schoon volk uit Menen en omstreken. Met o.a. Bart Masschelein, Daan Frère, Dieter Parmentier, Jan Duquesnoy, Jean-Pierre Coorevits, Leen Glorieux, Marinka Cuvelier, Raf Berth, René Frère, Ronita Samyn, Stefaan Vanhaute

 

Doorlopend van 15.00 tot 19.00 u.


PARADIJS


Vraag aan een willekeurige bezoeker wat Salto uniek maakt … de kans is bijzonder groot dat één van de antwoorden rijmt op ‘relaxed’.
Dat we elk jaar een zone voorbehouden voor de rustzoeker zal daar niet vreemd aan zijn. Je vindt ons ‘paradijs’ op het einde van de Oude Leielaan, ter hoogte van ’t Badhuis.

De poorten van het paradijs zijn geopend van 15.00 tot 19.00 u.WARM ZAND


WERFWELLNESS

“Gij zult ten gepasten tijde uw lichaam opladen aan volkswarmte”, luidt de eerste regel van ons veel geciteerde manifest. Daartoe ontwikkelden wij deze werfwellness, die bewijst dat gedegen lichamelijk genot onafhankelijk is van locatie. Onze bekistingsfirma stopt u vroegtijdig onder de graszoden: gelegen in uw kist ervaart u de geneugten van zacht, warm zand op het lichaam. De heilzame effecten van deze beproefde methode laten zich ook gevoelen in lokale behandelingen: uw elleboog, knie voet of arm genieten onmiddellijk welzijn. Act geprezen omwille van hoog therapeutisch effect.

 


CLUB TROPIKLARA


Jouw rustgevende private pool party inclusief free drinks, hemelse klanken en aangepast sfeerbeheer! Het Instituut voor Volkswarmte bundelt een aantal vorsers, gespecialiseerd in de zoektocht naar ambulante kuuroorden voor het proletariaat.
Iedereen is welkom in onze zwembadcaravan! Er worden ook handdoeken en zwembroekjes voorzien - je kan natuurlijk steeds je eigen zwempak meebrengen.

 


MENTAL WASH


KAPSALON VOL VERHALEN

Here Jezus wist al dat een voetenwassing bij tijd en wijlen deugd kon doen. Nu de Romeinse sandaal vervangen is door geschikt schoeisel voor verharde wegen, laten wij uw voeten voor wat ze zijn en trakteren we u op een bolwassing. Terwijl uw haren deskundig worden gesopt, spoelen we en passant uw hersenen met subliminale boodschappen. U eindigt net gekwaffeerd, uw mentale dorst gelest en uw hersenprocessen zachtjes in opperste staat van gelukzaligheid gewiegd.


KAPUCIJNENWEGGRAFFITI


Graffiti vzw neemt je mee in een workshop die helemaal aansluit bij de Salto-sfeer. Zet er je eerste piece of show er je skills en fleur dit Menens hoekje samen met de andere bezoekers op. Materiaal en begeleiding is voorhanden.


Doorlopend van 16 tot 19 u. tussen de Oude Leielaan en de Kapucijnenweg


 

MARDULIER EN DEPREZ: Mezelfie


Tijdens Mezelfie wissel je je eigen perspectief in met dat van een camera. Zet een VR-bril op, zie jezelf vanuit vogelperspectief door de straat lopen, en leer je lichaam op een andere manier besturen. Een interactieve performance van kunstenaarsduo Mardulier en Deprez, waarin gespeeld wordt met ons zelfbeeld in een reële, virtuele ruimte.

concept en dramaturgie:  Mardulier en Deprez
mede mogelijk gemaakt door:  Gamma
met dank aan:  Buro Piket, Tim Brouwens
http://www.mardulierendeprez.com/instagram


Doorlopend van 16.00 tot 19.00 u.


SINT-FRANCISCUSKERKROOSBEEF SOLO


Roos Rebergen bestaat met haar band Roosbeef meer dan tien jaar. In de tussentijd heeft ze samen met Andre Manuel de band Tjing Tjing opgericht en deed ze met Torre Florim van De Staat het speeldoosproject. In 2016 kwma haar eerste dichtbundel ''Ik ben al 11 jaar geen zestien meer'' uit. Toen is ze voor de liefde naar Amerika vertrokken en heeft ze zich teruggetrokken op het platteland in Kentucky. Met een kind en wat liedjes rijker is ze na twee lange zomers weer terug

Op dit moment werkt Roosbeef aan haar vierde studioalbum. Samen met wat oud materiaal, speelt ze daaruit enkele voorproefjes in het prachtige decor van de Sint-Franciscuskerk. En wie weet brengt ze enkele muzikale vrienden mee …


17.00 – 17.30 u.  |  18.45 – 19.15 u.  |  20.30 – 21.00 u.

 


POËZIE IN DE BIECHTSTOEL

 

Menens ereburger en hoofdredacteur van poëzietijdschrift Het Liegend Konijn Jozef Deleu selecteert speciaal voor Salto een aantal gedichten. Ze worden je tijdens het festival op een wel héél persoonlijke manier gebracht.

Neem plaats in een biechtstoel in de Sint-Franciscuskerk en ontdek ze live in een wel heel bijzondere één-op-één setting.

Met: Tine Moniek en Jamy Hollebeke

Dank aan: Jozef Deleu

 

15.30 – 17.00 u.  |  17.30 – 18.45 u.  |  19.15 – 20.30 u.


BLUESCORNER


Geen Salto zonder een streepje blues. Neem plaats op ons sfeervol terras en geniet van drie stemmige bluesacts.STRANGE PEOPLE


Laat je verrassen door de weirdo’s van Strange People! Deze vreemde bende animeert de bluescorner met hun mysterieuze capriolen. Laat je verleiden tot een zwoele slow drag door één van de dansers. Of laat je liever jouw toekomst voorspellen door Mademoiselle Nila? Als je dan toch bezig bent, passeer dan even aan onze tattoo parlour. Madame Ellen zorgt voor een tijdelijk souvenirtje.

Blijf gerust hangen voor de concerten, dit gespuis schudt nog enkele verrassingen uit hun mouw!


DoorlopendBRUNO DENECKERE


Gentse muzikant Bruno Deneckere draait al even mee in het wereldje. Zijn rockband “The Pink Flowers” drukte een stevige stempel op de Belgische muziekscène in de jaren 80 en 90. Nadien maakte hij deel uit van verschillende projecten met o.a. Lieven Tavernier, Derek, The Infamous Roots Rielemans Family Orchestra, etc. In 2013 bracht hij met Nils Decaster een livealbum uit.

Solo brengt Deneckere muziek die haar oorsprong vindt in country en Americana. Een must voor elke muziekliefhebber.


Van 16.00 tot 16.45 u.

GUY VERLINDE FEAT. NILS DECASTER


Guy Verlinde brengt zijn laatste akoestische album voor u “All is forgiven”. Met deze zeer persoonlijke intimistische plaat overstijgt hij de blues en toont dat hij ook thuis is in de Americana muziek & het singer-songwriter genre. Tijdens dit concert laat Guy zich bijstaan door Nils De Caster op viool, mandoline, lapsteel. Hij is een veelzijdig muzikant die een combinatie maakt van compromisloze muziek met experimentele nuances. Hij is wellicht gekend van de Broken Circle Bluegrass Band en als compagnon de route van Roland van Campenhout, Bruno Deneckere, Elliot Murphy (VS), en vele, vele anderen ... Een niet te missen concert met dromerige fingerpicking, akoestische slide gitaar, een harmonica en verhalende luisterliedjes die naar de keel grijpen.


Van 17.45 tot 18.30 u.


 

IAN SIEGAL SOLO (uk)


Ian Siegal is zo iemand bij wie de blues door de aderen stroomt, hoewel hij zeker geen purist is. Zijn invloeden zijn vanzelfsprekend de groten uit de blues, Muddy Waters is voor hem de 'Blues God', van Howlin' Wolf is hij grote fan. Maar ook Johnny Cash, Gene Vincent, Eddie Cochran en Hank Williams behoren tot zijn helden. Ook soul en funk-invloeden hoor je terug in zijn uitmuntende gitaarspel.


Van 19.30 tot 20.30 u.


OUDE TABAKSFABRIEKDE PERISCOOPWAGEN


Al ooit naar een theatervoorstelling gekeken die zich afspeelt op de eerste verdieping van een huizenrij? Op Salto kan het! Het Instituut voor Volkswarmte bouwt een rijdende periscoop die je ongegeneerd laat meekijken naar wat er zich achter die ramen afspeelt. Deze unieke voorstelling is een creatie van theatermaker Helmut Van den Meersschaut en 7 spelers van Cie Tabloo (Menen).


15.30 u. | 16.30 u. | 17.30 u. | 18.30 u.DE GENOTEN: Tribute


Prince meets David meets Freddy meets Ami meets Michael meets Jim meets Whitney meets George meets … de Genoten!

Wanneer brengt dansen je in een staat van gelukzaligheid?

TRIBUTE is een choreografie van Katie Vickers op muziek van overleden popiconen. In een dolle dagdroom verkennen de dansers het universum van popsterren, op en naast het podium. Een rollercoaster van emoties breekt los, een ode aan de popmuziek en aan het plezier van het dansen: Let’s dance!


16.00 – 16.30 u.
19.15 – 19.45 u.


MOBIEL


YGOR & IGOR


Op hun speciaal ontworpen muziekfiets - ‘Sifon’ genaamd - rijden ‘Ygor & Igor’ (een ei zo na identieke tweeling uit Poperinge), ginnegappend en musicerend langsheen parken, terrassen en mensen. Af en toe houden ze halt om een korte show op te voeren. Daarbij brengen ze akoestische versies van bekende rocknummers uit de jaren zeventig. Vooral de vrolijke meezingers en beklijvende medleys zorgen voor heel wat ambiance. De gouden muziekjaren zeventig. Eerlijk en onbezonnen. Zomaar op straat. Gezelligheid van het bovenste chape. Ygor & Igor is een nieuw project van Ygor uit Poperinge, die voor de gelegenheid zijn broertje Igor meebrengt.


16.00 – 16.45 u.  |  17.30 – 18.15 u.


 

DEN AMBRASSBAND


Den Ambrassband is een Antwerpse Balkan/punkfanfare, gegroeid uit Antifare La Familia: een bende kraakpandpunkers die op een dag besloten een 'protest' fanfare op te starten. Ondertussen zijn we meer dan vijftien jaar verder, en het zootje ongeregeld van weleer is zo mogelijk nog ongeregelder geworden– al spelen ze ondertussen een serieus pak professioneler.
Zeven verschillende nationaliteiten op één podium: je hoeft er niet voor naar multiculturele geitenwollensokkenfestivals te trekken maar plaats gewoon deze Ambrassband op uw podium.

Den Ambrassband in 't kort? Punk blaaskapelle. Tienstemmige koper en percussiefanfare.
For all your Funerals and Birthdays, Housewarming parties and Weddings!

 

17.00 – 17.30 u.  |  18.00 – 18.30 u.  |  20.30 – 21.00 u.


 

DE VIERKANTE METER


De grootste ambiance op het kleinste podium!
De vier muzikanten van De Vierkante Meter verplaatsen zich op een mobiel podium van 1 vierkante meter groot. Op hun repertoire staat vooral pop- en dansmuziek, goed genoeg om in 2017 de prijs van Strafste Straatmuzikanten weg te kapen op de Gentse Feesten.


16.00 – 16.30 u.  |  19.30 – 20.15 u.


Info:  info@saltofestival.be -  056 51 58 91